februarie 10

0 comments

Ce se ascunde sub pofta necontrolata de mancare?

By Alexandra Alexandru

pofta de mancare, sfaturi

Principalele cauze ale poftei necontrolate de mancare se datoreaza, in principal, gresitei gestionari a consumului de alimente:

  • Sarirea peste micul dejun va crea, in compensatie, o pofta de mancare exagerata la pranz si cina.
  • Supraconsumul de alimente industriale, rafinate, bogate in zaharuri, va determina oscilatii mari ale glicemiei, care la randul ei va favoriza transformarea acestora in grasimi. Acest surplus de grasimi se va depune in adipocite, celulele tesutului gras, aparand in final supraponderalitatea si obezitatea.

Ce ar trebui sa stiti despre functiile hormonale
Adipocitele au functii hormonale, secretand leptina, hormonul satietatii care actioneaza asupra unei regiuni a creierului – hipotalamusul. Hipotalamusul controleaza pofta de mancare, dar in lipsa leptinei sau a rezistentei la leptina acesta ramane permanent activ, inducand foamea continua. Astfel, incepem sa mancam orice, chiar si alimente care in mod normal nu ne plac, ajungand inevitabil la obezitate.

Pofta de dulce
Pofta de dulce, in conditiile unei diete echilibrate si diversificate este normala, insa problemele incep atunci cand nu ne putem abtine de la consumul de dulciuri. Atunci cand poftim tot timpul la dulce s-ar putea, in faza incipienta, sa suferim de o carenta de crom si magneziu. Cromul este necesar pentru producerea factorului de toleranta la glucoza (GTF), care este absolut necesar pentru functionarea normala a hormonului hipoglicemiant – insulina. Cand insulina nu mai poate transporta glucoza din sange in interiorul celulelor pentru a fi transformata in energie, celulele sunt permanent infometate, inducand dorinta de dulce.

Pofta de sarat
Cei care poftesc frecvent la alimente sarate s-ar putea sa sufere de hipertensiune arteriala, de deshidratare cronica si de aceea ar trebui sa se prezinte la un examen medical cat mai repede posibil. Pofta de sarat poate indica si o lipsa de calciu si potasiu. Se cunoaste ca sodiul (Na) este un antagonist al potasiului (K) si calciului (Ca), determinand eliminarea acestora din oase, plasma sanguina si celulele corpului.
Se recomanda, in aceste cazuri, cresterea consumului de fructe si legume, care sunt principalele surse de potasiu si de produse lactate probiotice (iaurt natur, sana, kefir), surse valoroase de calciu impreuna cu fasolea, alunele, nucile, sardinele, patrunjelul frunze, branzeturile etc.

Pofta de carne
Scaderea rezervelor de proteine, in special a masei musculare, atunci cand suntem suprasolicitati fizic si psihic, in cazul in care nu consumam carne, oua, lactate, poate determina pofta de carne. De asemenea, consumul de produse industriale din carne cu proteine cu valoare biologica scazuta (mezeluri, carnati, paté-uri) poate declansa si intretine pofta de carne, organismul sperand sa gaseasca o sursa de proteine de inalta calitate biologica. În aceste situatii ar fi de preferat sa adoptam o dieta diversificata din care sa faca parte in special carnea de peste, carnea de pui (ecologic sau de curte), ouale (ecologice sau de curte), carnea rosie ecologica, dar si urda, quinoa, amarantul.

Pofta de cafea
Pofta de cafea poate trada o lipsa de sulf (S) si fier (Fe). Surse bune de sulf sunt carnea, pestele, ouale, lactatele, varza, broccoli, conopida, cerealele integrale, germenii proaspeti de grau, lintea, nautul, ceapa, usturoiul (alicina).
Fierul este de asemenea un element vital, gasindu-se in organe de animale, carne (in forma hemica), oua, ciuperci, patrunjel frunze, boia de ardei, cacao-ciocolata neagra, cafea, etc.

Sfaturi pentru prevenirea poftei necontrolate de alimente

Pofta exagerata de mancare poate fi combatuta si corect gestionata prin adoptarea unei diete diversificate si echilibrate, formata din alimente naturale, integrale, provenite din lanturi trofice scurte ecologice, durabile.
Asociati corect alimentele si ingredientele din alimente, cu respectarea orarului de masa si a celor trei mese principale zilnice. Luati micului dejun intotdeauna, stiind ca acesta este esential pentru prevenirea poftelor si foamei exagerate, prevenind aparitia supraponderalitatii si obezitatii.

Practicati activitati fizice zilnice precum mersul pe jos, folosirea scarilor, inot, gradinarit, cel putin o jumatate de ora pentru combaterea sedentarismului – inamic modern asociat cu hrana devitalizata industriala si cu supraconsumul implicit de calorii goale, dar ieftine si nocive.

Despre mine - Alexandra Alexandru

Sunt pasionata de nutritia si alimentatia umana, drept pentru care din 2014 ajut oamenii sa raspunda la intrebarile “Eu cum fac ca sa slabesc?’’, “ Eu ce mai mananc?”, “Cum scap de dependenta zahar?” “Cum ma mentin?” si sa implementeze schimbarile invatate de la mine pentru tot restul vietii.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>