A manca responsabil si sanatos nu exclude grupa dulciurilor din alimentatia noastra. Dar nici nu o include zilnic! Si nici nu inseamna prajitura/ciocolata de la orice colt de strada, cu tot felul de aditivi, margarina (acizi grasi trans daunatori), coloranti si arome artificiale.
Dar poate insemna un desert usor, facut in casa, din ingrediente alese cu mana noastra, fara batai de cap, o data pe saptamana. Tin foarte bine minte ca in familia mea, prajitura se facea duminica, atat! Nu exista notiunea de a manca “ceva dulce” zilnic, ca acum.
Trebuie doar sa te asiguri ca ai o camara aprovizionata putin diferit fata de felul in care erai obisnuit.
Nu va mai bat la cap, va invit insa la o briosa cu banane:
Banana cup cake
- 2 banane mari coapte
- 300g faina de grau integral/spelta/kamut
- 2 lingurite de bicarbonat de sodiu
- 200 ml ulei de cocos
- 75 ml suc de mere
- 150 ml apa minerala
- 2 lingurite de otet de mere
- 2 lingurite extract de vanilie
Mod de preparare
- bananele se pasaseaza pana obtinem un piure
- mixam impreuna apa, vanilia, otetul, bicarbonatul de sodiu, sucul de mere
- adaugam faina, “in ploaie” o incorporam pana se formeaza un aluat, la acest aluat adaugam bananele si uleiul de coccos
- impartim compozitia intr-o tava speciala de copt briose
Cuptorul preincalzit la temperatura de 200C
Introducem tava pe treapta de mijloc a cuptorului la temperatura de 200 C, timp de coacere 20 de minute
NB – puteti adauga si ciocolata neagra, cateva bucatele, sau nuci / migdale / seminte de pin.