Auzim in stanga si dreapta ca trebuie sa mancam fructe si legume. Ca ele trebuie sa faca parte din meniul nostru zilnic, fie ca dorim sa pierdem kilograme, fie ca avem un stil de viata sanataos, in proportie de pana la 50%.
Hm…dar oare iarna, cand nu se parguiesc caisele la soare sau rosiile pe vrej, chiar trebuie sa le mancam?
Ei bine, NU. Stramosii nostri nu o faceau. Si nici noi nu suntem adaptati genetic la asta. Iarna, functiile vitale si metabolismele incetinesc, fluidele biologice ale corpului stagneaza mai mult, rinichii si bila sunt cele mai sensibile organe si trebuie sustinute alimentar, de aceea comportamentul alimentar este total diferit fata de cel din vara, de exemplu.
Pe scurt, ce consumam:
FRUCTE
- Fructele locale, desigur: mere, pere, gutui.
- Fructe deshidratate: prune, caise, afine, coacaze, stafide (atentie la eticheta, sa nu contina sulfiti)
- Fructe exotice: citrice, kiwi, ananas, mango – nu cresc la noi, nu sunt de sezon, dar trebuie sa le dam o sansa, pentru ca abunda in vitamina C, care sustine functiile vitale ale organismului; deci trebuie sa privim partea plina a paharului.
LEGUME
- Legumele iernii: morcov, telina, patrunjel, pastarnac, sfecla, anghinare, ridiche neagra, cartofi, ceapa, dovleci.
- Muraturile in saramura: varza, conopida, castraveti, gogosari, etc
- Legumele, zarzavaturile si leguminoasele congelate pe perioda de vara, prin sistemul de congelare rapida: mazare, fasole verde, broccoli, etc.
Suplimentam meniul cu grasimi din nuci si seminte, cu leguminoase (naut, linte, fasole alba), proteina animala de calitate, cereale integrale (ovaz, grau dur, mei, quinoa, hrisca, malai macinat la moara cu pietre).
Ne apropiem cu pasi repezi de primavara, cand nevoile organismului se schimba…dar vorbim in curand si despre asta!
O saptamana minunata si insorita!