august 31

0 comments

Carbohidrati vs Carbohidrati

By Alexandra Alexandru

asocierea alimentelor, Carbohidrati, sfaturi

5 Alternative sanatoase la carbohidratii rafinati

De cate ori nu ati auzit: carbohidratii nu sunt buni pentru tine. Nu vei slabi niciodata mancand carbohidrati…Intr-adevar, aceasta afirmatie este corecta, daca ne limitam strict la ceea ce numim carbohidrati simpli sau rafinati, nu la cei complecsi, integrali, gasiti in mod natural in fructe, legume si cereale integrale.

Corpul nostru are nevoie de carbohidrati pentru a functiona in mod corespunzator, iar orice meniu, creat fie pentru scaderea in greutate, mentinere, sanatate, trebuie sa contina carbohidrati complecsi, cum ar fi ovazul, orezul brun, quinoa, cartofi dulci, hrisca si in special legume si fructe proaspete. Când eliminati drastic sau reduceti cantitatea de carbohidrati, riscati sa va treziti infometati, lipsiti de energie, letargici. Cu toate acestea, este important sa retineti ca trebuie sa stati departe de carbohidratii rafinati, procesati  (care in combinatie cu grasimile hidrogenate, nesanatoase, sunt o bomba calorica si un motiv de imbolnavire). Din nefericire, cel mai adesea suntem atrasi de pizza, paine alba, paste cu sos si cartofi prajiti.

Ca sa nu devenim frustrati si sa nu uitam placerea de a manca, va propun 5 schimbari care pot face diferente mari prin calorii mai putine, nutrienti mai multi.

  1. Uitati de cerealele cu zahar din pungile colorate si fosnitoare! Cea mai gustoasa si alternativa este sa va preparati in casa Granola! Va garantez ca si cel mai mofturos copil va fi cucerit! Cateva retete potrivite gasiti aici
  2. In loc de orez alb, orez brun. Orezul brun are mai multe beneficii pentru sanatate decat cel alb, deoarece nu si-a pierdut in urma macinarii nutrientii esentiali precum calciu, magneziu, zinc si potasiu, dar si fibre. Orezul rafinat ajunge sa nu mai aiba aproape nicio valoare nutritionala, dupa procesare. De asemenea, orezul brun mentine glicemia in limite normale si elibereaza lent glucoza, doua portii pe saptamana fiind suficiente pentru reducerea riscului de declansare a diabetului zaharat.
  3. Cartofi dulci in combinatie cu cartofii traditionali, in varianta la cuptor, cu mirodenii si usturoi, alternativa la cartofi prajiti. Cartofii dulci sunt mai bogati din punct de vedere nutritional decat cartofii albi, detinand cantitati mai mari de vitamina A si C, au fibre mai multe si amidon mai putin.
  4. Incercati si spaghetti din…dovlecei, in locul pastelor din grau, care adesea dau balonari si dureri de burta. Va trebuie o mica ustensila numita Spiralizer, sau pur si simplu ii radeti pe razatoarea mare. Cu sos de rosii proaspat, cu busuioc, usturoi si parmezan, vor face o masa gustoasa si extrem de sanatoasa.
  5. In loc de foi de lasagna… felii de vanata. Le taiati subtiri si le puneti in straturi exact ca pe foile de lasagna.

Si nu uitati, carbohidratii sunt buni atunci cand sunt mancati in mod corespunzator. Cand „va faceti plinul” cu cereale integrale, fructe si legume proaspete, nu faceti decat sa va asigurati cantitatea necesara de nutrienti din acest tip de alimente, iar organismul vostru nu se va simti altfel decat hranit si la un nivel de energie optim.

Despre mine - Alexandra Alexandru

Sunt pasionata de nutritia si alimentatia umana, drept pentru care din 2014 ajut oamenii sa raspunda la intrebarile “Eu cum fac ca sa slabesc?’’, “ Eu ce mai mananc?”, “Cum scap de dependenta zahar?” “Cum ma mentin?” si sa implementeze schimbarile invatate de la mine pentru tot restul vietii.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>