noiembrie 25

1 comments

Mic dejun, prânz şi cină de post

By Alexandra Alexandru

asocierea alimentelor, bioritm, sfaturi, stil de viata

Ţin post, deja sunt în a doua săptămână. Ultimul post serios ţinut pe o perioadă de trei săptămâni mi-l amintesc ca şi când ar fi fost ieri: eram clasa a-VII-a şi țineam post cu străbunica mea, care mă convinsese că așa era bine. Iar eu am crezut-o, desigur. Probabil(a se citi CU SIGURANŢĂ), faptul că puteam mânca mai des cartofi prăjiţi îmi dădea aripi.

Acum țin post pentru că e un moment bun pentru asta, pentru că atât durata cât şi momentul posturilor din an, cred eu că nu sunt întâmplătoare.

Nu țin post ca sa îmi pot dovedi mie că mă pot înfrâna, nici din motive religioase. Am ales sa mănânc de post pentru că îmi face bine (mă simt mai ușoară, atât fizic cât şi psihic), pentru că există foarte multe feluri de mâncare gustoase şi sănătoase, exclusiv vegetale, pentru că mă pot bucura de un peşte bun la fiecare sfârșit de săptămână, pentru că mai simplu şi mai puţin e mai sănătos.

Câteva din felurile de mâncare de post preferate de mine sunt următoarele:

Mic dejun:

  • Pastă de măsline fără conservanți şi aditivi, cu pâine integrală şi un gogoșar proaspăt
  • Hrişcă cu lapte de orez sau cocos, în care pun o linguriță de miere, scorţişoară, goji, susan nedecorticat sau granola
  • O felie de pâine de secară cu magiun de prune fără zahăr

Prânz

  • Ciorbe de legume acrite cu borş
  • Rădăcinoase (păstârnac, rădăcină de pătrunjel, ţelină) şi cartofi la cuptor cu usturoi şi salată de varză proaspătă sau murături în saramură
  • Orez integral cu hribi şi mix de salate verzi

Cină

  • Hummus sau falafel cu tabouleh
  • Ciuperci pleurotus la cuptor cu susan şi salată verde
  • Salată din: baby spinach, un ardei capia bio, o jumătate de avocado, o jumătate de ceapă de apă roşie, dressing din ulei de măsline, lămâie şi sare de mare, plus o mână de seminţe de cânepă

Gustările mele sunt în general mere, banane, prune uscate fără fum şi fără sulfiți, nuci şi câteodată popcorn făcut de mine cu ulei de cocos, din boabe de porumb ecologic, nemodificat genetic.

Eu zic să încercaţi şi voi, nici nu vă imaginaţi câte feluri de mâncare putem introduce în meniul de post. Din păcate ne limităm la un număr foarte redus de alimente, meniul nostru devenind monoton.

Cred că este de prisos să vă amintesc că nu trebuie să mâncăm cârnaţi vegetali, produse de panificație făcute cu făină albă şi multă margarină, deci cu grăsimi hidrogenate,  mâncăruri instant (supe, piure instant, fasole bătută instant), chips-uri de cartofi, pufuleți…

Alegeți mereu cât mai simplu, cât mai natural, cât mai neprocesat.

Post ușor vă doresc!

 

 

 

 

 

Despre mine - Alexandra Alexandru

Sunt pasionata de nutritia si alimentatia umana, drept pentru care din 2014 ajut oamenii sa raspunda la intrebarile “Eu cum fac ca sa slabesc?’’, “ Eu ce mai mananc?”, “Cum scap de dependenta zahar?” “Cum ma mentin?” si sa implementeze schimbarile invatate de la mine pentru tot restul vietii.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >