Spanac, ştevie, lobodă, salate, ceapă verde, leurdă – ne aşteaptă o simfonie verde pe tarabele pieţelor. Ca să profităm la maxim de toate bunătăţile primăverii, trebuie să le integrăm în cât mai multe feluri de mâncare din meniul nostru. Propunerea mea de azi poate fi şi mic dejun, şi gustarea de la şcoală şi chiar şi prânzul de la serviciu sau cina de acasă, alături de o salată sau de un iaurt de capră.
Pateuri cu spanac
Ingrediente aluat:
500 grame făină integrală
80 ml ulei de măsline pentru gătit
250 ml apă carbogazoasă
1 pliculeţ drojdie bio
Sare de mare neiodată (eu am folosit sare de Guerande)
Ingrediente compoziție:
500 grame spanac proaspăt, curăţat, spălat şi foarte bine scurs de apă
2 fire usturoi verde sau un căţel mic de usturoi spălate şi tocate mărunt
2 fire ceapă verde spălate şi tocate mărunt
1 lingură ulei de măsline
Mod de preparare:
Am început prin a dizolva drojdia în puţină apă călduţă, cu ¼ linguriţă de sare şi foarte puţin zahăr de trestie nerafinat (sucanat), pe care o amestecăm apoi cu făină, apa carbogazoasă şi uleiul. Se obţine astfel aluatul, pe care, după ce îl frământăm, îl lăsăm acoperit cu un prosop de bucătărie să dospească cam jumătate de oră.
În acest timp am pus pe foc într-un wok de ceramică spanacul cu ceapa şi usturoiul, pe care le gătim cât să nu lase apă foarte multă. Adăugăm uleiul de măsline şi sarea.
Întindem foaia, tăiem forme rotunde cu paharul sau pătrate cu cuţitul, umplem formele cu câte o linguriţă de spanac, le punem pe o foaie de copt şi le introducem în cuptorul încălzit în prealabil, la 175 grade C. Spre sfârșitul preparării putem presăra semințe de susan nedecorticat sau semințe de pin.