septembrie 5

0 comments

Litoralul…și obezitatea

By Alexandra Alexandru


Am vizitat litoralul românesc în această vară, în ceea ce se numea odată cea mai elegantă stațiune: Neptun-Olimp.  Realitatea de astăzi este diferită – departe de a putea fi numită elegantă, cu hoteluri lăsate în paragină, spații verzi întregi năpădite de bălării, construcții pestrițe apărute peste noapte…

Lăsând la o parte acest aspect, trebuie sa vă mărturisesc că aceasta stațiune s-a transformat în mare parte într-un bazar, bâlci, târg, spuneți-i cum doriți…o tarabă cu gogoși, alta cu clătite, una cu haine, alta cu obiecte de plajă, apoi ceva hamsii, o șaorma…

Prin acest bazar, foarte mulți oameni, un furnicar de oameni parcă altfel decât în alte vremuri, cu o trăsătură comună: un număr mult prea mare de kilograme și mai mereu cu ceva de mâncare în mână, de la mic la mare.

Prin acest articol nu vreau nici să judec, nici să dau verdicte, nu vreau decât să îmi exprim uimirea asupra următoarelor aspecte: ne transformăm oare din punct de vedere fizic ca națiune? Ne schimbăm cu totul ritualul meselor, doar de dragul papilelor noastre gustative? Când ne este sete nu mai bem apă, ci suc? Când vine ora prânzului, pe plajă, nu mai mâncăm o supă ci kurtos colac? Clătita stă pe post de cină pe stradă, poate câteva zile la rând, nu de desert luat când și când?

Cel mai grav lucru din toată aceasta poveste este că schimbarea comportamentului alimentar se traduce prin din ce în ce mai mulți copii cu probleme de greutate, cu aspect fizic total nefiresc vârstei (grăsime abdominală foarte mare, sâni de la vârste fragede, celulită) și cu siguranță probleme de sănătate asociate obezității.

Nu neg faptul că bombardarea olfactivă și vizuală la tot pasul este un factor decisiv al acestui comportament alimentar, dar până la urmă deciziile sunt tot ale noastre, ale părinților.

Dacă păstrăm un minim de ritual al meselor, dacă în loc de suc oferim apă sau chiar ceai de fructe răcit (credeți-mă, se poate, am experimentat la trei terase diferite),  în loc de gogoși oferim un sandviș, iar înghețata o mai înlocuim în unele zile și cu iaurt simplu, lucrurile nu vor degenera atât de galopant. Nu mai spun că, toate acestea petrecându-se pe timp de vară, avem oricând cea mai mare varietate de fructe la dispoziție.

Care este opinia voastră legată de acest subiect? Este sau nu normalitate ceea ce am relatat mai sus?

 

 

Despre mine - Alexandra Alexandru

Sunt pasionata de nutritia si alimentatia umana, drept pentru care din 2014 ajut oamenii sa raspunda la intrebarile “Eu cum fac ca sa slabesc?’’, “ Eu ce mai mananc?”, “Cum scap de dependenta zahar?” “Cum ma mentin?” si sa implementeze schimbarile invatate de la mine pentru tot restul vietii.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>