Care ar fi alimentele recomandate in zilele foarte calduroase? Ce sa evitam si ce sa alegem?
Pe primul loc stau legumele si fructele de sezon, fara dubiu, vara fiind perioada in care trebuie sa consumam cat mai multe alimente in stare cruda. Prin urmare, in meniul nostru trebuie sa isi faca loc zilnic, in functie de aparitia lor:
Fructe: capsune, cirese, visine, caise, piersici, nectarine, zmeura, afine, pepene galben, pepene rosu, prune, mere, père, struguri
Legumele ca atare sau sub forma de salata cu dressing de ulei de masline, lamaie si sare de mare neiodata, eventual gatite la abur, in mancaruri usoare sau ciorbe reci de vara: salata verde, castraveti, rosii, ardei, dovlecei, vinete, ceapa verde, varza, conopida, fasole verde, mazare.
Alte alimente: orez integral, Basmatti, cu bob lung, iaurturi simple integrale (3.5% grasime) si branzeturi specifice anotimpului cald, foarte putin sarate (cas, urda, etc). Pestele insotit de legume echilibreazaintr-un mod sanatos dieta de vara
Obligatoriu sporit consumul de apa oligominerala naturala, la care se adauga puţina zeama de lamaie, mai ales in perioadele caniculare. Putem bea ceaiuri caldute, care duc la reglarea temperaturii corpului in mod natural.
Pont: Adaugati menta (cu efect racoritor) si busuioc (cu efect tonifiant).
De evitat :
- Carnea grasa, la gratar si orice preparate din carne precum carnati, mititei, salamuri, etc
- Mancarurile grase, cu sos
- Mancarurile si ciorbele fierbinti, cu carne grasa si/sau smantana
- Prajelile si pane-urile
- Branzeturile sarate, grase
- Inghetata in exces si orice bautura foarte rece (nu facem decat sa ne supunem organismul unui stres suplimentar – efectul este de fapt contrar, de supraincalzire a organismului)
Pentru a nu suprasolicita organele interne mai mult decat oricum o face temperatura ridicata, trebuie sa evitam anumite alimente care impiedica buna functionare a sistemului digestiv si in consecinta ne-ar oferi o stare de caldura si agitatie suplimentara. Desigur, vorbim de tot ce am enumerat mai devreme si adaug ca si concluzie: orice bautura (sucuri imbuteliate, bauturi alcoolice, asa-zisa bere cu lamaie sau bauturile tip cidru) sau aliment hipercalorice ne pot accentua senzatia de cald, de sufocare – organismul este supus oricum unei munci suplimentare data de temperatura ridicata. Corpul nostru, cand e incalzit, e asemenea unei camere in care sunt 40 de grade Celsius, asa ca e ca si cand am mai baga totusi niste lemne pe foc…
O vara racoroasa!