aprilie 1

0 comments

5 supe crema fara cartofi sau smantana

By Alexandra Alexandru

supa crema

Supele crema sunt un fel de mancare preferat de mine: sunt usor de facut, hidratante, bogate in minerale si fibre,  cam pe gustul intregii familii, si de post, daca dorim. In plus, sunt de departe aliatele unei siluete fara kilograme in plus.

Desi nu am nimic cu cartofii sau smantana, adesea ne dorim sa gatim fara acestea, pentru a pastra de exemplu o masa doar de cartofi  (vezi  reteta mea delicioasa de aici), sau pentru a ne lipsi de caloriile suplimentare aduse de smantana…daca stam sa le calculam.

Asa ca m-am hotarat sa strang si sa scriu in acelasi articol 5 supe fara cartofi sau smantana cu tot cu retetele lor simple si gustoase.

Supa crema de conopida

Ingrediente

2 cepe, 3 morcovi, 1 patrunjel radacina, 1 pastarnac radacina, 500 grame de conopida, unt, sare, piper, un catel de usturoi

Mod de preparare

Se fierb radacinoasele la foc mic, iar spre sfarsitul prepararii se adauga conopida rupta in buchetele mici.  Se pun in blender legumele fara ceapa fiarta, se paseaza ci se adauga  supa in functie de consistenta dorita. Se poate adauga in blender un catel de usturoi, 2-3 cubulete de unt, sare, piper, etc. Atat de simplu!

Supa crema cu ciuperci fripte

Ingrediente

Pentru a prepara supa aveti nevoie de: 2 cepe, 3 morcovi, 1 patrunjel radacina, 1 pastarnac radacina, 500 grame de ciuperci mixte (champignon, shi-take, etc.) sau doar champignon brune.

Mod de preparare

Se fierb radacinoasele la foc mic iar ciupercile se frig pe un gratar de aragaz (cele mari se taie in 4) cu putin ulei de masline si putin cimbru presarat pe deasupra. Se pun in blender legumele fara ceapa fiarta, se paseaza si se adauga supa in functie de consistenta dorita. Se poate adauga in blender un catel de usturoi, unt, putina sare, piper, etc.

Ciorba de linte turceasca cu crutoane din lipie integrala aromatizate

Ingrediente

O cana de linte rosie,  o ceapa taiata marunt,  un morcov tocat marunt,  2 catei de usturoi taiati fin, 2-3 rosii facute piure, 3 linguri de ulei de masline,  o jumatate de lingurita de chimen,  o jumatate de lingurita de boia iute, sare si piper dupa gust.

Mod de preparare

Se pune lintea la inmuiat cu o ora inainte de a face supa.  Se incinge uleiul in oala in care vreti sa faceti ciorba, se adauga ceapa, usturoiul, morcovul si semintele de chimen, in jur de un minut, ca sa nu se arda chimenul sau usturoiul.  Se adauga piureul de rosii si boiaua iute. Lasati sa fiarba vreo 5 minute, timp in care trebuie sa amestecati.  Se adauga 3-4 cani de apa, in functie de cat de groasa vreti sa iasa supa, dupa care se adauga lintea, deja scursa.  Se lasa la fiert 30-40 de minute, pana incep sa se omogenizeze toate ingredientele.  Se adauga sarea si piperul.  Daca o doriti cremoasa, mixati cu blenderul vertical.  Se serveste cu suc de lamaie ca sa fie putin mai acrisoara.

Supa crema de rosii cu cubulete de branza feta si mirodenii grecesti

Ingrediente

2 cepe mici, 2 morcovi, 1 patrunjel radacina, 1 telina mica, 1 kilogram de rosii foarte coapte, putina sare, un catel de usturoi ulei de masline. Puteti pune pentru un gust mai aparte si tulpini de telina apio.

Mod de preparare

Se pun la fiert la foc mic  ceapa intreaga si radacinoasele taiate grosier. Cand au fost fierte, am adaugat si rosiile decojite, taiate bucati mari si am mai lasat pentru 5 minute. Am pus in blender legumele (mai putin ceapa) si catelul de usturoi crud. Dupa ce se paseaza, se adauga sare si ulei de masline (cam o lingura la toata cantitatea – nu uitati ca licopenul din rosii se absoarbe mult mai bine in prezenta uleiului). Am facut si crutoane cu ierburi aromate si am servit-o in doua feluri: cu seminte de canepa pe deasupra sau cu 2-3 bucatele mici de branza feta „tavalite” in ierburi grecesti.

 Supa crema de dovlecei si morcovi cu seminte de canepa

Ingrediente

  • 1 ceapa
  • 2 dovlecei
  • 3 morcovi
  • 1 telina mica
  • 1 pastarnac
  • 1 patrunjel radacina
  • Patrunjel Frunze
  • Sare
  • Piper
  • Ulei de masline sau unt
  • Un catel de usturoi

Mod de preparare

Se fierb radacinoasele cu ceapa la foc mic si spre sfarsitul prepararii se pun dovleceii taiati rondele groase.  Se pun in blender legumele fara ceapa fiarta (eu scot si telina) se paseaza si se adauga  supa in functie de consistenta dorita. Se pot adauga in blender un catel de usturoi, ulei de masline sau unt, putina sare, piper, etc. se asezoneaza cu patrunjel proaspat si seminte de canepa pentru gust si sanatate.

NB – cantitatile sunt pentru 3-4 portii

 

 

Despre mine - Alexandra Alexandru

Sunt pasionata de nutritia si alimentatia umana, drept pentru care din 2014 ajut oamenii sa raspunda la intrebarile “Eu cum fac ca sa slabesc?’’, “ Eu ce mai mananc?”, “Cum scap de dependenta zahar?” “Cum ma mentin?” si sa implementeze schimbarile invatate de la mine pentru tot restul vietii.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>