martie 28

0 comments

7 recomandări pentru a face loc prevenției în viața ta

By Alexandra Alexandru

sfaturi de primavara, stil de viata

Încă se vorbește și se face prea puțin în ceea ce privește prevenția bolilor prin alimentație și un stil de viață echilibrat. 

Studiile arată însă date consistente cu privire la beneficiile obținute prin schimbarea dietei alături sau nu (în functie de situația particulară a fiecăruia) de tratament medicamentos într-o arie largă de patologii precum: afecțiunile cardiovasculare, digestive, de metabolism (diabet), renale, hepatice, endocrinologice, etc.

Bunăoară, vârsta persoanelor care dezvoltă afecțiuni cardiovasculare, datorate în principal unei modificări timpurii în valorile colesterolului sau ale glucozei din sânge este din păcate într-o continuă scădere.

Lipsiți fiind de o educație alimentară și de medicină de prevenție, ajungem în punctul în care aceste afecțiuni nu se mai pot remedia decât prin tratament medicamentos, ajungând câteodată la complicații precum ateroscleroza care se poate solda cu infarct, accidente vasculare sau complicații ale diabetului precum neuropatii senzoriale, afecțiuni renale, asociate în mare parte din cazuri cu obezitatea.

Dacă ai început să fii preocupat/ă de starea de sănătate a ta și a familei tale, primăvara este un anotimp ideal pentru a începe să faci câteva schimbări. Așadar, iată câteva gesturi simple pe care le poți face în ceea ce privește alimentația:

  • Spune nu mezelurilor, măcar pentru o perioadă, dar în orice caz consumă-le cu titlu de excepție
  • Renunță la orice fel de carne grasă și alege carne slabă de pui, curcan, chiar și porc slab
  • Crește consumul de verdețuri și legume de sezon, adăugând în meniul tău mâncăruri bazate pe vegetale precum spanacul, leurda, ceapa verde, praz, ridichi, salata verde
  • Indiferent de sezon, nu uita de sursele de omega 3 din somonul sălbatic, macrou, sardine și chiar păstrăv
  • Renunță la brânzeturile grase, în niciun caz nu manca brânză topită, îndreaptă-te către urdă, sursă de proteină valoroasa și săracă în grăsimi
  • Sursele de grăsimi sănătoase din: uleiurile presate la rece, oleaginosase , avocado crud să nu lipsească în nicio zi
  • Spre sfârșitul primăverii apar căpșunile, varza nouă, cireșele, morcovul nou, broccoli –  alimente detoxifiante, bogate în vitamina C şi betacaroten.

Alături de recomandările de mai sus, ar mai fi două recomandări foarte importante de urmat:

  • Fă un set de analize anual, iar în cazul în care constați modificări în valori adresează-te medicului curant, medicului specialist, cât și unui nutriționist pentru cât mai multe recomandări
  • Fă mișcare, de orice fel, la sală, acasă sau în parc, minim 30 de minte pe zi…e AUR!

Enter your text here…

Enter your text here…

Despre mine - Alexandra Alexandru

Sunt pasionata de nutritia si alimentatia umana, drept pentru care din 2014 ajut oamenii sa raspunda la intrebarile “Eu cum fac ca sa slabesc?’’, “ Eu ce mai mananc?”, “Cum scap de dependenta zahar?” “Cum ma mentin?” si sa implementeze schimbarile invatate de la mine pentru tot restul vietii.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>