aprilie 5

0 comments

Recomandări pentru copii adresate mamelor

By Alexandra Alexandru


Parintii sunt primii care influenteaza comportamentul alimentar al copiilor, iar modul in care ei se raporteaza la mancare contribuie la relatia copiilor cu mancarea.

Am lucrat de-a lungul vremii și cu copii, fie individual, fie împreună cu întreaga familie.

Am avut cazuri de copii supraponderali, copii foarte selectivi care aveau nevoie de diversificarea meniului, dar si copii cu diverse afecțiuni ușoare care presupuneau evitarea anumitor alimente din dieta. In cam toate cazurile, lucrurile deveneau puțin complicate pentru mamă, dar și în ceea ce priveste comportamentul in colectivitate.

Exceptând cazurile din urmă, copilul nu este cel care decide ce, când și cum mănâncă. El urmează un tipar văzut și experimentat în familie și, coroborat cu alți factori precum sedentarismul, lipsa de opțiuni, programul încărcat și chiar bani de buzunar la școală pentru a-și putea cumpăra ce dorește în pauză (în cazul copiilor mai mari), sfârșește prin a acumula kilograme în exces.

În măsură în care simțiți, ca și mame, că nu știți ce decizii să luați ca să îmbunătățiți alimentația copilului vostru și a familiei în general, am următoarele recomandări, reieșite în urma experienței mele de lucru, pe care să le parcurgeți cu un singur lucru în minte, acela că de la voi și doar de la voi începe schimbarea:

  • asigurați-vă că meniul zilnic al familei cuprinde 3 mese principale și nu lăsați sub nicio formă copilul să plece de acasă fară să aibă micul dejun, deoarece acest lucru va avea consecințe asupra greutății lui, mai devreme sau mai târziu, culminând cu apariția bolilor asociate obezității infantile
  • adăugați una sau două gustări, în funcție de vârsta și nevoile copilului (dacă are activități sportive cu siguranță va avea nevoie și de o a doua gustare)
  • uitați de gustări la școală formate din eugenii, croissante, napolitane, biscuiți - știu că este dificil să dezveți un copil care a fost obișnuit cu așa ceva, dar, discutând cu el și explicându-i beneficiile pe care le vă obține renunțând la asemenea alimente (atenție, nu faceți niciodată referire la greutatea lui, ci, cu blândețe și răbdare îi spuneți de exemplu cât de bine se va concentra de acum la ore, ce performanțe bune o să aibă la sport, argumente personalizate pe fiecare tipologie în parte)
  • incepeți ușor, introducând gustări fară zahar făcute în casă, alternate cu fructe, nuci
  • dacă este înnebunit după pizza sau burger și e un obicei că el să le consume, nu i le luați de tot, ci încercați să manace burger-ul fară pâine și/sau cartofi și să aibă și o mică salată lângă, alegeți pizza cu cât mai puține ingrediente și desigur cât mai rar cu putință.

Doua recomandări la care eu țin foarte mult:

  • pe cât posbil, luați masa împreună. Fie că este micul dejun, fie cina, fie în week-end, faceți din acest lucru un ritual al familiei
  • la sfârșit de săptămână faceți un plan alimentar toți membrii familiei, moment în care fiecare își poate spune preferințele care să poată fi integrate în cele trei mese zilnice.

Apoi în funcție de tipicul fiecărei familiei, creionați meniul și faceți cumpărăturile în funcție de el, fară să vă abateți! Am întâlnit situații în care copilul era victima unei dezorganizări totale în ceea ce privește conceptul luării mesei în familie, iar schimbând asta, situația lui s-a îmbunătățit considerabil.

Planificarea unui meniu poate face multe pentru un copil si merita toate eforturile voastre.

Despre mine - Alexandra Alexandru

Sunt pasionata de nutritia si alimentatia umana, drept pentru care din 2014 ajut oamenii sa raspunda la intrebarile “Eu cum fac ca sa slabesc?’’, “ Eu ce mai mananc?”, “Cum scap de dependenta zahar?” “Cum ma mentin?” si sa implementeze schimbarile invatate de la mine pentru tot restul vietii.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>