Pentru multi dintre noi, sarbatorile de Paste sunt adesea asociate cu un meniu bogat si mese pline de mancare delicioasa dar incarcate de calorii si grasimi nesanatoase. Fripturi, multe oua sub diverse forme, cozonac, pasca, diverse salate cu maioneza, drob, prajituri si bauturi - toate acestea si multe altele la o singura masa. Exista totusi cateva trucuri simple prin care poti intoarce meniul de Paste in favoarea ta si sa te bucuri de mancare sanatoasa si delicioasa in acelasi timp. Iata cateva idei ce iti pot fi de folos ca ai parte de sarbatori linistite din punct de vedere culinar:
Profita de legumele de sezon
Primavara este sezonul perfect pentru a te bucura de legume proaspete si gustoase, pline de nutrienti. Include in meniul de Paste legume proaspete, cum ar fi sparanghelul, spanacul, rosiile, castravetii, morcovii, ceapa verde, mazarea sau loboda. Poti sa le pregateati la abur, fierte, la cuptor sau pe gratat si poti sa le consumi si proaspete. Incearca retete noi si creative si ofera-le legumelor de sezonul locul fruntas pe "podiumul" mesei de Paste.
Cate oua mancam de Paste
Ouale colorate sunt simbolul sarbatorilor pascale si sunt nelipsite de pe masa de Paste, indiferent ca e vorba despre mic dejun, pranz sau cina. Totusi, acestea trebuie consumate cu moderatie si in cadrul unei mese echilibrate. Numarul de oua fierte pe care le putem consuma intr-o zi depinde de fiecare persoana in parte, in functie de nevoile nutritionale si de starea de sanatate. in general, majoritatea adultilor sanatosi pot consuma in siguranta unul sau doua oua fierte pe zi, fara a creste semnificativ nivelul de colesterol din sange sau riscul de boli cardiovasculare. Trebuie sa fim insa atenti si la celelalte alimente de pe masa de Paste ce contin oua sub diverse forme si la celelalte surse de proteine.
Cum ne bucuram de desert fara zahar
Cozonacul, pasca, tortul si prajiturile sunt nelipsite de pe majoritatea meselor de Paste si cu totii le indragim. Totusi, daca ne dorim sa gasim un echilibru intre un desert delicios si aportul caloric al acestuia, putem incerca deserturile fara zahar. Am pregatit pentru tine o colectie gratuita de retete de deserturi fara zahar, foarte simplu de facut, ce pot fi optiuni delicioase si sanatoase. Foloseste aceasta colectie de retete atat in viata ta de zi cu zi, dar si pentru mesele de sarbatori, cand meniul poate este deja incarcat cu multe calorii. Aceste 10 deserturi fara zahar pe care ti le recomand sunt gustoase, usor de pregatit, in plus, vin la pachet cu un aport de vitamine, fibre si minerale.
Vacanta de Paste are mai multe zile
Desi ne gandim la masa de Paste ca acea masa plina, bogata, cu de toate, e important sa retinem faptul ca nu e nevoie si nici recomandat sa mancam de toate la acea unica masa de Paste. De asemenea, este important sa mentii portiile sub control, sa mananci lent si sa savurezi fiecare muscatura, astfel incat sa te simti satul si multumit fara a exagera. Vacanta de Paste are 4-5 zile si putem incerca sa gustam din fiecare bunatati cate putin, la toate celelalte mese de pe parcursul vacantei, in asa fel incat sa ne asiguram ca avem o dieta echilibrata zi de zi.
Ce bem la masa de Paste
Ca la orice masa festiva, de cele mai multe ori avem in meniu si multe tipuri de bauturi dulci si alcoolice. Pentru o dieta echilibrata si in vacanta si in fiecare zi, este important sa bem multa apa pentru a ne hidrata, ceai verde, infuzii de fructe de padure, sucuri de legume proaspete precum cele din morcovi, telina, spanac sau kale. Evita bauturile carbogazoase si sucurile indulcite iar in cazul in care doresti sa consui vin, alege unul rosu, care contine antioxidanti benefici pentru sanatate.
Miscare in aer liber
Vacanta de Paste este o oportunitate sa facem excursii in natura, plimbari in aer liber, mai multi pasi ori chiar drumetii pe munte sau trasee de bicicleta. E o ocazie buna sa ne bucuram de primavara dar si ca sa crestem nivelul de vitamina D, reducem stresul si sa imbunatatim sanatatea cardiovasculara. in general, exercitiile fizice in aer liber sunt o modalitate excelenta de a ne mentine sanatosi si de a ne bucura de beneficiile naturii si ale miscarii in acelasi timp.
Un meniu sanatos de Paste poate fi la fel de gustos si satisfacator ca si unul bogat in calorii si grasimi. Prin alegerea alimentelor potrivite, putem sa ne bucuram de sarbatoarea Pastelui fara sa compromite dieta si sanatatea. In concluzie, exista multe moduri prin care poti intoarce meniul de Paste in favoarea ta, prin alegerea de alimente sanatoase si prin evitarea exceselor. Incearca sa fii creativ si sa gatesti preparate delicioase si sanatoase care sa iti satisfaca gusturile.