aprilie 19

2 comments

De ce avem obiceiuri nesanatoase in relatia cu mancarea

By Alexandra Alexandru

asocierea alimentelor, obiceiuri sanatoase, stil de viata

Unul dintre principalele motive pentru care oamenii ajung sa colaboreze cu un specialist dietetician-nutritionist este faptul ca au obiceiuri nesanatoase in relatia cu mancarea. Exista mai multe motive pentru care oamenii aleg sa manance nesanatos si o multime de factori care pot contribui la obiceiurile nesanatoase in relatia cu mancarea. Iata cateva dintre ele:

E mai simplu, mai rapid, mai usor

De cele mai multe ori, este mai convenabil sa avem obiceiuri nesanatoase cand vine vorba despre alimentatie. Mancarea nesanatoasa este de obicei mai usor de gasit si mai rapid de pregatit decat mancarea sanatoasa. Fast food-ul este disponibil la aproape orice colt de strada, este ieftin si are gusturi puternice care ne ofera satisfactie imediata dar afecteaza negativ sanatatea pe termen lung.

Stresul si oboseala

Stresul si oboseala pot avea un impact semnificativ in alegerilor noastre alimentare si pot duce la obiceiuri alimentare nesanatoase. Starea de stres si lipsa odihnei ori a unui somn odihnitor pot duce la cresterea apetitului si a poftelor alimentare, ceea ce cauzeaza consumul excesiv de alimente procesate si bogate in calorii, cum ar fi dulciurile, gustarile sarate sau fast-food-ul. 

E mai atragator

Marii producatori de produse alimentare au bugete mari pentru a isi promova produsele si reusesc sa le faca sa para atragatoare si mai sanatoase decat sunt in realitate. In plus, suntem expusi mai des la reclame pentru produse procesate decat la reclame pentru ingrediente sanatoase si este de asteptat ca alegerile noastre alimentare sa fie influentate.

Educatia nutritionala limitata

Majoritatea romanilor nu au cunostinte suficiente despre nutritie, despre impactul alimentelor asupra sanatatii si despre necesarul nutritional pentru un stil de viata echilibrat. Educatia precara in acest sens poate duce la alegeri alimentare nesanatoase, fapt ce se resimte in starea generala de sanatate a oamenilor.

Factori emotionali

Factorii emotionali pot avea o influenta semnificativa asupra alimentatiei noastre in sensul in care atunci cand suntem stresati, anxiosi sau tristi, putem simti nevoia de a manca mai mult sau de a consuma alimente bogate in calorii, cum ar fi dulciurile sau alimentele prajite. Consumul de alimente bogate in calorii poate creste nivelul de serotonina din creier, un neurotransmitator care ne face sa ne simtim mai bine. De asemenea, poate exista o legatura intre stres si nivelurile de cortizol din corp, ceea ce poate duce la cresterea apetitului si la dorinta de a consuma alimente bogate in zahar sau carbohidrati. in general, este important sa fim constienti de modul in care factorii emotionali ne pot influenta alegerile alimentare si sa incercam sa mentinem un echilibru sanatos intre alimentatie si sanatatea mentala.

Este important sa ne amintim ca o alimentatie sanatoasa are un impact puternic asupra sanatatii noastre pe termen lung. In cazul in care esti ingrijorat de obiceiurile alimentare nesanatoase, putem discuta despre cum pot sa te ajut, despre cum putem sa exploram impreuna posibilitatile pe care le ai cu privire la formarea unor obiceiuri sanatoase legate de alimentatie. Prin constientizarea cauzelor care stau la baza obiceiurilor nesanatoase si prin luarea unor decizii alimentare informate, putem imbunatati sanatatea noastra si calitatea vietii.

Despre mine - Alexandra Alexandru

Sunt pasionata de nutritia si alimentatia umana, drept pentru care din 2014 ajut oamenii sa raspunda la intrebarile “Eu cum fac ca sa slabesc?’’, “ Eu ce mai mananc?”, “Cum scap de dependenta zahar?” “Cum ma mentin?” si sa implementeze schimbarile invatate de la mine pentru tot restul vietii.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >