Programul haotic, deadline-urile stresante si viata tot mai agitata ne predispun la adoptarea unui stil de viata si a unei alimentatii nesanatoase. Sarim peste mese, uitam sa luam micul dejun, mancam in graba produse de tip fast food, iar toate acestea determina, in timp, aparitia problemelor de sanatate. Astazi am pregatit pentru voi o lista cu cele mai frecvente tipologii alimentare nesanatoase si sfaturi pentru a reveni la un stil de viata echilibrat. Asadar:
Daca esti genul de persoana pentru care nu exista nicio masa fara carne si consumi inclusiv la micul dejun mezeluri procesate,atunci trebuie sa stii ca te predispui la probleme de tranzit, disfunctii renale, guta, dar si la cancer gastric sau cancer de colon. Pentru echilibrarea situatiei, iti recomand sa iti calculezi necesarul proteic zilnic raportat la greutate (un minimum de 1,1 g proteine/kgc) si sa iti asiguri proteinele necesare organismului si din alte surse animale, prin consumul de peste, lactate, branzeturi si oua, dar si din surse vegetale precum leguminoasele (fasole, linte, mazare, naut, soia), nuci, seminte, cereale integrale si chiar si ciuperci. Spre exemplu, daca ai o greutate de 55 kg, atunci ar trebui sa mananci intre 60 – 70 grame de produse ce contin proteine zilnic. Daca faci sport, atunci necesarul zilnic ar fi intre 80 – 90 grame. Vei contribui astfel la imbunatatirea starii de sanatate pe termen lung, reducand riscul aparitiei unor boli grave.
Daca esti genul de persoana care mananca haotic si nu respecti cele 3 mese principale, dar, in schimb mananci foarte tarziu sau la ore total nepotrivite, atunci trebuie sa stii ca poti fi expus riscului de obezitate si a intregii cohorte ce pot aparea secundar obezitatii: boli cardiovasculare, hipercolesterolemie si diabet, precum si altor afectiuni cronice sau chiar infarct si accident vascular cerebral. Pentru a evita aceste patologii, este foarte important sa respecti un program de mese, iar recomandarea mea este sa iei micul dejun intre 07:00 – 09:00, pranzul intre 12:00 si 14:00, iar cina intre 18:00 – 20:00, cu mentiune ca cina trebuie sa fie cea mai slab calorica masa, usor de digerat, pentru a te odihni si pentru a permite tesuturilor sa se refaca. Iti recomand sa mananci majoritatea kcal la primele mese ale zilei pentru a-ti asigura necesarul de energie si pentru a avea timp sa le arzi de-a lungul zilei.
Daca esti genul de persoana care mananca frecvent alimente procesate atunci prognosticul este unul si mai grav pe termen lung, intrucat te expui tuturor afectiunilor enumerate mai sus. Pericolul este cu atat mai mare cu cat alimentele procesate dau si o oarecare dependenta, asa ca sfatul meu este sa iti pui ordine in programul de mese deoarece atunci cand esti hranit si ai atins senzatia de satietate, organismul tau nu mai simte nevoia atat de mare de a consuma alimente procesate. Atunci cand faci o rutina din cele 3 mese pe zi, te vei dezobisnui de obiceiul de a inlocui o masa cu te miri ce merdenele, snack-uri, chips-uri etc.
Daca esti genul de persoana care consuma preponderent alimente de tip fast food atunci sansele de a dezvolta afectiuni grave precum cancerul de colon sau cancerul gastric sunt extrem de mari. Incearca sa renunti treptat la astfel de produse sau sa le inlocuisti cu alternative mai sanatoase. Daca iti place sa mananci hamburgeri, poti renunta la sosuri si poti adauga o portie extra de legume langa. Daca esti fan pizza, atunci poti sa mananci 2-3 felii chiar si o data pe saptamana, insa insoteste-le cu topping de rucola, de rosii sau alege blatul integral pentru o cantitate mai mare de fibre. Daca iti place shaorma, atunci renunta la cartofii si sosurile din ea. Pune doar carne si legume.
Daca esti genul de persoana care sare peste micul dejun afla ca te poti expune riscului de ingasare intrucat vei avea tendinta de a recupera caloriile nemancate si vei compensa cu mese mai satioase la pranz sau chiar seara. De asemenea, daca bei cafeau de dimineata pe stomacul gol te poti expune riscului de gastrita. Sfatul meu este sa pregatesti de seara un mic dejun usor, iar daca nu ai timp sa il mananci acasa, atunci ia-l cu tine la serviciu.
Daca si tu te incadrezi in una sau mai multe dintre aceste tipologii, atunci este cazul sa faci o schimbare majora in viata ta! Incepe cu pasi mici, adapteaza-te in timp si renunta la obiceiurile nesanatoase care iti pot pune viata in pericol pe termen lung.
Sursa foto: Freepik.com