Ti s-a intamplat si tie sa iti faci analizele de rutina, sa afli ca ai diverse carente in organism si sa primesti o lista lunga cu suplimente alimentare pe care trebuie sa le iei? Din pacate, se vorbeste prea putin despre rolul alimentatiei si a stilului de viata in reglarea carentelor din organism si preventia anumitor afectiuni. De aceea, am pregatit pentru tine o lista cu cele mai frecvente deficite de vitamine si minerale si sfaturi legate de echilibrarea lor cu ajutorul alimentatiei si a schimbarii stilului de viata.
Deficitul de vitamina D, combatut cu ajutorul soarelui
Vitamina D este produsa in urma expunerii pielii la lumina solara si are rolul, printre altele, de a ajuta organismul sa absoarba calciul pentru a avea oase puternice si pentru a-si mentine starea de sanatate. Romania este o tara a carei populatie este deficitara la capitolul vitamina D din cauza climei si a lunilor de iarna cu lumina solara redusa. De aceea, recomandarea mea este sa te expui la soare pe cat posibil, sa incerci sa ai un aport de vitamina D si din alimentatie, prin consumul de lactate, oua, peste salbatic si ciuperci. In lunile de toamna sau iarna poti efectua analize pentru a vedea daca este necesar sa iei si suplimente alimentare in acest sens. Deficitul de vitamina D din organism are un impact direct asupra imunitatii, a absorbtiei de calciu si chiar asupra anumitor boli de piele, asa ca nu neglija acest aspect!
Carenta de fier, combatuta cu carne rosie si legume verzi
Carenta de fier este si ea una dintre cele mai frecvente aparute in randul persoanelor de toate varstele, insa vestea buna este ca exista mai multe alimente care te pot ajuta sa o tii sub control. Fierul se asimileaza mult mai bine din produsele de origine animala decat din cele de origine vegetala. Deficitul de fier poate provoca anemie, asa ca asigura-te ca ai introdus in alimentatia ta ficatul, carnea rosie, legumele verzi precum spanacul, salata, kale sau broccoli. Pentru asimilarea mai rapida a fierului din vegetale, asigura-te ca le consumi in combinatie cu alimente ce contin vitamina C. Spre exemplu, poti consuma salata verde, de rucola sau de spanac cu o lamaie stoarsa pe deasupra, in loc de otet.
Carenta de vitamina B12, mai frecventa in randul veganilor
Carenta de vitamina B12 apare cel mai frecvent in randul persoanelor care nu consuma produse de origine animala, insa nu este o conditie obligatorie. Ea se gaseste cel mai frecvent in carne, oua, lactate si peste. Lipsa vitaminei B12 poate provoca oboseala, slabiciune, constipatie, pierderea poftei de mancare si scaderea in greutate. Daca ai aceasta simptomatologie, iar analizele de sange iti confirma carenta de vitamina B12, asigura-te ca introduci in alimentatia ta produsele enumerate mai sus. Iar daca esti vegan, consuma cereale fortificate si ia in considerare, dupa discutia cu medicul tau, si suplimentele alimentare ce contin aceasta vitamina.
Asigura aportul necesar de calciu prin consumul de lactate
Calciul din organism este responsabil de sanatatea oaselor noastre si este absorbit, asa cum am amintit mai devreme, cu ajutorul vitaminei D. Consuma cu regularitate lapte, branza, telemea, urda si alte produse lactate derivate. De asemenea, poti consuma si cantitati moderate de seminte de susan sau de kia, ambele fiind o sursa buna de calciu. Asigura-te ca oasele tale vor fi puternice pe toata durata vietii si ca vei preveni boli precum osteoporoza.
Deficitul de magneziu apare in perioadele stresante din viata
Magneziul este un mineral care scade in principal in situatiile foarte stresante din viata noastra, asa ca asigura-te ca vei consuma in aceste perioade legume cu frunze verzi, leguminoase, fructe oleaginoase, ciocolata neagra si cereale integrale.
De asemenea, incearca intotdeauna sa privesti partea buna a lucrurilor, sa fii optimist, sa gandesti pozitiv si sa iti amintesti ca fiecare problema are mai devreme sau mai tarziu o rezolvare.
Ca o concluzie, as vrea sa iti subliniez faptul ca pentru a preveni carentele din organism trebuie sa ai o alimentatie cat mai diversificata. Asta inseamna sa consumi produse din toate grupele alimentare, de preferat alimente integrale pentru a extrage maximum de vitamine si nutrienti din ele.
Cu toate acestea, atunci cand carentele din organism sunt majore, este necesara pe langa alimentatie si administrarea unor suplimente alimentare pentru ajunge la un raport optim in scurt timp, evitand astfel diverse simptome neplacute sau instalarea anumitor afectiuni.
[…] grupe alimentare si alimente cu importanta nutritionala a caror lipsa pe termen lung poate duce la dezechilibre, avitaminoze, carente, anemii si la o ingrasare si mai mare si mai rapida dupa incetarea dietei. Cu aceste diete moderne se poate […]