iunie 15

0 comments

Exprima-ti creativitatea in bucatarie!

By Alexandra Alexandru

condimente, creativitate bucatarie, nutritie, plating, Retete, sfaturi, stil de viata

Pregatirea mesei pentru tine si cei dragi nu trebuie sa fie o corvoada! Poate fi o activitate placuta si plina de creativitate atunci cand ai cu tine ingrediente de calitate, condimente gustoase, buna dispozitie si cateva informatii utile. Iar eu sunt aici pentru a te ajuta cu sfaturi ca sa transformi bucataria intr-un spatiu de exprimare a personalitatii si a dispozitiei tale. Sa incepem!

Reinterpreteaza retetele clasice

Fiecare dintre noi a crescut cu anumite feluri de mancare, gatite dupa retete clasice, unele destul de grele si laborios de preparat. Nu trebuie sa depui eforturi considerabile si sa stai cu orele in bucatarie pentru ca mancarea sa fie una gustoasa si sanatoasa. Este nevoie doar de putina vointa ca sa simplifici lucrurile. 

Sa luam exemplul sarmalelor sau al ardeilor umpluti, feluri de mancare greu de preparat si greu de digerat. Pentru a simplifica reteta, te sfatuiesc sa folosesti carne slaba de curcan sau chiar vita sau porc mai slaba, sa adaugi mai putin orez, sau sa il inlocuiesti cu quinoa si sa pui mai multe legume, care sa completeze armonios gustul mancarii. Vei obtine un preparat usor si sanatos, care isi pastreaza in acelasi timp aroma si consistenta. Iti recomand sa consumi ardeii umpluti la masa de pranz, aceasta fiind cea mai consistenta masa a zilei.

De asemenea, daca vorbim despre sarmalele in foi de varza murata, te sfatuiesc sa aplici aceleasi trucuri, care vor face din acest fel de mancare unul mai sanatos si mai usor de digerat. Mai mult decat atat, varza murata este un aliment probiotic care ajuta la mentinerea sanatatii florei intestinale. asa ca poti consuma fara griji cateva sarmale, tinand cont insa de cantitatea si calitatea ingredientelor pe care le folosesti. Mananca sarmalele iarna, iar ardeii si rosiile umplute, vara, iar organismul tau iti va multumi pentru asta!

Gateste dupa retete moderne, usor de preparat si adaptat

Daca vorbim despre creativitate in bucatarie, atunci cu siguranta trebuie sa facem loc si retetelor moderne, fara ingrediente fixe sau indispensabile, ci adaptabile si usor de preparat. Un bun exemplu in acest sens sunt celebrele stir fry-uri care reunesc o multitudine de legume, arome si culori. 

Gatite cu foarte putin ulei, in tigai nonaderente, la foc iute, sunt feluri de mancare extrem de usor de preparat, slab calorice, dar care ne ofera toti nutrientii necesari organismului. Reteta se adapteaza foarte usor in functie de legumele disponibile in sezon, la care putem adauga fasii de piept de pui, piept de curcan, muschi de vita, chiar si porc, creveti, halloumi sau tofu. Usor de pregatit, usor de digerat!  

Foloseste condimente pentru a da gust mancarii

O parte importanta a procesului de gatire, pe care nu trebuie sa o ignori, este cea legata de condimentarea mancarii. Condimentele sunt binevenite in orice tip de dieta deoarece ele ofera gust si inlocuiesc cu succes o anumita cantitate de sare. Cateva recomandari in acest sens sunt: fulgii de chilli rasniti, cimbru, plantele aromatice proaspete, precum leusteanul, patrunjelul, mararul sau coriandrul si rozmarinul. Ele ofera gust si au si proprietati fitoterapeutice. 

Condimentele precum ghimbirul, fulgii de chilli, turmericul sau piperul sunt condimente pe care iti recomand le consumi iarna deoarece ele au efect de incalzire a organismului.

Nu uita de plating, extrem de important pentru placerea mancarii

Timpul in bucatarie nu se termina odata cu finalizarea procesului de gatire, ci odata cu aranjarea mesei si a mancarii in farfurie. Pentru ca platingul este o parte la fel de importanta pentru crearea unei atmosfere placute atunci cand luam masa acasa, dar si atunci cand ne asteptam musafirii la cina.

Pentru mine, platingul reprezinta o forma de respect fata de mine insami si fata de cei alaturi de care mananc si este foarte important sa le ofer ceva placut si privirii, nu doar gustului. aseaza mancarea frumos in farfurie si vei observa ca placerea de a manca va creste in mod considerabil! totodata, un plating reusit ne ajuta sa mancam mai incet si sa atingem senzatia de satietate mai usor. 

Asadar, fa din gatit o placere! Renunta la feluri complicate, adapteaza-le, condimenteaza-le, aseaza-le frumos in farfurie si iti promit ca vei manca sanatos si gustos! Vei economisi si timp, pe care il poti petrece alaturi de cei dragi tie!

Despre mine - Alexandra Alexandru

Sunt pasionata de nutritia si alimentatia umana, drept pentru care din 2014 ajut oamenii sa raspunda la intrebarile “Eu cum fac ca sa slabesc?’’, “ Eu ce mai mananc?”, “Cum scap de dependenta zahar?” “Cum ma mentin?” si sa implementeze schimbarile invatate de la mine pentru tot restul vietii.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>