Mai in gluma sau mai in serios, la intrebarea Eu cum slabesc? vine instinctiv raspunsul Nu mai mananci! Totusi, daca ne dorim sa slabim intr-un mod sanatos si mai ales intr-un mod sustenabil, este necesar sa facem cateva schimbari, atat in stilul alimentar general, cat si in stilul de viata, pe termen lung. In articolul de astazi iti impartasesc cateva strategii si sfaturi pentru a te ajuta sa slabesti intr-un mod cat mai prietenos, sanatos si sustenabil.
Cand este cazul sa slabim?
Sunt doi indicatori care ne pot motiva sa incepem sa facem schimbari in stilul de viata si sa incepem procesul de slabire: starea de sanatate si felul in care ne simtim in pielea noastra. Din punct de vedere medical, este recomandat sa avem un indice de masa corporala intre 18.50 si 24,99 kg/m2. Bineinteles ca variantele de mijloc sunt cele indicate. Acesta poate fi calculat folosind orice website online cu un calculator de masa corporala. De asemenea, este importanta si circumferinta abdominala, care trebuie sa fie pana in 80 centimetri pentru femei si pana in 100 de centimetri pentru barbati. O circumferinta abdominala mai mare decat aceste limite inseamna un tesut adipos in zona abdominala – cea mai mare cauza de boli cardiovasculare, diabet de tip II, steatoza hepatica, colesterol marit, trigliceride marite si un sindrom metabolic care aduce dupa sine afectiuni medicale. Asadar, atunci cand analizele medicale sunt in afara limitelor, cand ne simtim rau dupa o masa copioasa, cand nu putem sa facem miscare cu usurinta, cand nu ne odihnim bine, este cazul sa incepem un proces sanatos de slabire.
Bineinteles, si oglinda este un factor motivational important. De cele mai multe ori, ne dorim sa slabim cand nu suntem multumiti de felul in care aratam, cum se aseaza hainele pe noi sau cand ne dorim sa obtinem un aspect ideal la care visam.
Cele mai mari greseli pe care le facem ca sa slabim
In primul rand, cea mai mare greseala pe care o putem face atunci cand vrem sa slabim este sa ne infometam. Infometarea slabeste, dar este daunatoare, si, cu siguranta, nu este sustenabila pe termen lung. O alta greseala des intalnita este adoptarea unor diete moderne de slabit (Rina, disociata, daneza, Dukan, postul intermitent dus la extrem, detox cu sucuri etc.), care presupun renuntarea la grupe alimentare si alimente cu importanta nutritionala a caror lipsa pe termen lung poate duce la dezechilibre, avitaminoze, carente, anemii si la o ingrasare si mai mare si mai rapida dupa incetarea dietei. Cu aceste diete moderne se poate slabi punctual, insa ele nu sunt sanatoase si nu pot fi sustinute pe termen lung.
Secretul pentru a slabi sanatos
Un regim drastic de slabire este de cele mai multe dezechilibrat si atrage dupa sine carente, anemii si imposibilitatea de a il putea sustine pe termen lung. Pentru a slabi sanatos, este necesar un program de mese riguros, o alimentatie echilibrata, cu mese regulate gatite bland (fara fast food, fara prajeli), intotdeauna cu mic dejun (da, stiu ca e controversata teoria, dar o sustin, cu mici exceptii), cu fibre provenite in general din legume, proteine si lactate slabe. Cu un stil alimentar sanatos si echilibrat, obtii stare de bine, capacitate mare de concentrare, energie, previi bolile si ai un organism plin de viata, functional. E atat de simplu!
De ce incetam sa slabim la un moment dat, atunci cand tinem un regim alimentar?
Fiecare om are un necesar caloric in functie de greutatea sa, asa ca pentru a crea un deficit caloric care sa sustina slabirea este nevoie de cele mai multe ori fie de miscare suplimentara, fie de o recalculare a portiilor si a aportului caloric. De asemenea, cu ajutorul unui dietetician nutritionist, se pot identifica diverse obiceiuri care impiedica slabirea si ajusta parcursul pana la atingerea obiectivului.
Cum te pot ajuta ca sa slabesti?
Rolul meu de dietetician nutritionist, intr-un proces de slabire, este acela de a iti arata insemnatatea unei alimentatii sanatoase, cu ajutorul unei analize profesioniste si a unui jurnal. De asemenea, iti pot arata ce greseli faci in stilul de alimentatie zilnic, te ajut sa schimbi comportamente alimentare nocive si sa te organizezi in ceea ce priveste mesele de zi cu zi, pachetul de la serviciu, meniul din vacanta etc. In plus, in relatia cu mine ca dietetician nutritionist intr-un proces de slabire are loc si un transfer de cunostinte despre alimente sanatoase, meniuri smart si retete eficiente.
Slabitul sanatos si sustenabil nu este un proces rapid sau usor, ci necesita perseverenta si angajament fata de un stil de viata echilibrat. Concentreaza-te pe obiceiurile alimentare sanatoase, exercitiile fizice regulate, un somn odihnitor si o igiena emotionala optima. Adopta un program de nutritie si adapteaza strategiile prezentate la nevoile si conditiile tale individuale.
[…] de carbohidrati nedigerabili in intestin favorizeaza aparitia balonarii. Iti recomand sa eviti pe cat posibil consumul de pizza, paste sau produse de patiserie, sa reduci consumul de paine si sa mananci cu moderatie surse de carbohidrati precum: cartofi, […]