Astazi vorbim despre un subiect tare drag mie: obiceiurile alimentare bune pe care le-am invatat in copilarie, alaturi de parintii si bunicii mei si pe care te incurajez sa le (re)introduci in rutina ta, oricand ai posibilitatea. Totodata, te invit la o incursiune in timp, in care sa iti aduci aminte cu nostalgie de vacantele frumoase petrecute la bunici sau in spatele blocului, unde baba oarba, de-a v-ati ascunselea si saritul elasticului erau cele mai frumoase jocuri.
Duminica, zi de prajituri
Cu siguranta o mare parte din bunici si parinti pastrau cu sfintenie ziua de duminica pentru a pregati ceva dulce, iar noi, copiii o asteptam cu sufletul la gura. Printre cele mai gustoase preparate erau tartele cu fructe de sezon, clatitele cu dulceata facuta in casa si gogosile pufoase si calde pe care le facea strabunica mea sau prajitura Figaro pe care o facea mama mea. Era absolut delicioasa, dar de obicei facea putina, asa ca nu ne revenea o portie prea mare de persoana. Era un obicei tare drag noua, care strangea in jurul mesei toti membrii familiei si care ne tinea departe de dulciuri nesanatoase. Asadar, te sfatuiesc, in masura in care poti, sa faci si tu din ziua de duminica un motiv de bucurie pentru toata familia. Le oferi o alternativa sanatoasa la dulciuri copiilor tai si va acordati un moment de rasfat impreuna, in care va bucurati papilele gustative si sa va cresteti in mod sigur endorfinele
Salata, nelipsita de la mesele din familie
În ceea ce ma priveste, imi aduc aminte ca salata era nelipsita de pe masa noastra. Din aprilie, odata cu aparitia trufandalelor, asa cum le spunea tatal meu, fiecare masa era insotita de salata verde, cu ceapa verde si ridichi, iar din iunie pana in septembrie ne bucuram de salata de rosii, castraveti si ardei gras. Cumva era un preparat indispensabil la mesele din copilarile, iar eu am continuat acest obicei culinar si in viata de adult. Asadar, te incurajez sa profiti de legumele de sezon, iar salata sa devina o rutina alimentara si pentru tine. Aceasta trebuie sa insoteasca intotdeauna o masa de carne, care in sezonul rece poate fi insotita de o portie generoasa de legume gatite la abur sau la wok.
Luatul mesei impreuna, la ore fixe
Cati dintre noi mai luam astazi masa impreuna, mai ales la ore fixe? Îmi amintesc cu nostalgie ca nu era zi in care sa nu ne strangem cu totii in jurul mesei macar o data in zi si sa ne bucuram de mancare calda, gatita in casa. Cum micul dejun, pranzul sau cina erau prilej pentru a ne povesti ce-am mai facut sau ce mai avem in plan sa facem. Cum niciodata nu lipsea fata de masa, servetelul si tacamurile. Momente de nepretuit alaturi de cei dragi, cand parca si mancarea era mai gustoasa si placerea de a manca mai mare. Te sfatuiesc sa reintroduci acest obicei macar in weekend si vei observa cum intreaga energie a familiei se schimba si totul capata un alt sens pentru tine si pentru cei dragi.
Gustarile copilariei: fructele de sezon
Pe vremea cand eram copil, gustarile erau alcatuite preponderent din fructe, pe care le luam direct din pomii din curtea casei, unde aveam mere si pere sau din cei ai vecinilor, ale caror crengi atarnau peste gard, pe strada, unde gaseam visine si dude. Cel mult, mama imi pregatea cate un sendvis mic si usor la scoala, dar in niciun caz nu mancam biscuiti, ciocolata, pufuleti sau covrigi asa cum obisnuiesc sa faca astazi copiii. Suntem cu totii constienti de tentatiile care exista astazi, insa o educatie alimentara timpurie ajuta mult in dezvoltarea unei relatii sanatoase cu mancarea pe termen lung. Înca de la inceputul diversificarii, ofera-le copiilor tai fructe si cel putin una dintre gustari de peste zi sa fie alcatuita din diverse fructe de sezon.
Cumpatarea, un obicei pierdut
Cumva, pe vremea cand eram copil cumpatarea facea parte din fiecare dintre noi, excesele alimentare erau putine si tentatia de a depasi normele de hrana nu existau. Însa, deschiderea si liberalizarea tarii noastre dupa 1989 a adus cu ea si un suflu al lacomiei. Avand acces la o mai mare varietate de produse, fara o limita impusa, oamenii au inceput sa consume mai multa carne, mezelur si alte produse pana atunci greu de gasit, in incercarea de a compensa cumva oprelistile vremurilor respective. Iar acest lucru a condus, evident, la formarea generatiilor ulterioare. Surplusul a luat locul cumpatarii, iar oamenii au inceput sa duca o lupta tot mai grea cu kilogramele si bolile asociate.
În tot acest context, sfatul meu este sa nu iti interzici alimente, dar sa le consumi cu foarte multa cumpatare, regula de aur care ar trebuie sa existe in fiecare familie.
În final, te sfatuiesc sa reintroduci in viata ta aceste 5 obiceiuri alimentare sanatoase pe care cu totii le-am invatat de la parintii sau bunicii nostri si vei observa cum castigi sanatate, buna dispozitie si timp de calitate petrecut alaturi de cei dragi tie!