septembrie 20

0 comments

Bogatiile toamnei: preparate gustoase din fructe si legume de sezon

By Alexandra Alexandru

dovleac placintar, fructe toamna, mancaruri de toamna, preparate gustoase si sanatoase, struguri

Toamna ne imbie cu fructe si legume gustoase, aromate si pline de savoare, iar pietele si supermarketurile abunda in produse de sezon, gata sa fie cumparate. Eu te ajut cu lista de cumparaturi si cu moduri inedite si sanatoase de gatire, astfel incat sa profiti la maximum de tot ceea ce au ele de oferit. Sa incepem!

Legumele de sezon, sursa bogata de fibre si vitamina C

Daca inca nu stii care sunt legumele de sezon, iti ofer eu o lista completa pe care o poti lua cu tine la cumparaturi: gogosari, varza, conopida, sfecla, dovleac placintar, cartofi si radacinoase, dar si rosii, castraveti si ardei, care inca se mai gasesc din sezonul cald. Toate acestea sunt surse importante de vitamina C, care te vor ajuta la intarirea sistemului imunitar daca le vei consuma crude sau preparate termic cat mai putin. Nu in ultimul rand, ele sunt o sursa bogata de fibre si minerale, care te ajuta sa ai o digestie optima si un tranzit sanatos.

Toamna preferam mancarurile calde

Si daca vara este sezonul in care ne adaptam nutritia la temperaturile de afara si preferam raciturile si mancarurile mai usoare, cum ar fi fructele si legumele crude sau salatele, toamna si iarna vin cu o inclinatie spre mancarurile gatite, calde, care sa ne aduca un plus de energie si caldura in corp.

Asadar, poti pregati la cuptor o tava mare cu radacinoase: morcov, cartof, radacina de patrunjel, la care sa adaugi mirodenii si sa le mananci alaturi de o friptura de curcan la masa de pranz. De asemenea, poti pregati dovleacul placintar, extrem de bogat in betacaroten, un precursor al vitaminei A, in preparate precum supa crema de legume, mancarea de dovleac cu linte sau pur si simplu la cuptor, cu putina scortisoara, ca o forma simpla de desert. Nu in ultimul rand, poti prepara placinta de dovleac, fara zahar, datorita gustului sau natural dulce.

Muraturile, un probiotic natural

Toamna este sezonul ideal si pentru a pregati borcanele cu muraturi, asa ca recomandarea mea este sa le pui in saramura, intrucat gogonelele, castravetii, conopida si chiar varza murata au un puternic efect probiotic, aducand un plus de sanatatate organismului tau, fara niciun efort.

Sa nu uitam de fructe: prune, struguri, gutui si nuci

Iata doar o parte din bogatiile toamnei, la care adaugam si merele, perele si afinele, toate cu un puternic continut de vitamina C, iar cele de culoare mov, adica prunele, strugurii si afinele, cu un continut ridicat de resveratrol, cu rol antioxidant si antiinflamator. Cu toate acestea, strugurii contin si foarte mult zahar, de aceea este ideal sa fie consumati in catitati limitate, dupa masa, si nu inainte pentru a nu favoriza cresterea rapida a glucozei in sange. In ceea ce priveste merele, acestea sunt bogate in quercetina, care este un reparator celular extrem de bun, cu rol antiinflamator si antiviral, un bun sustinator al sistemului imunitar. Sa nu trecem cu privirea si continutul de fibre de calitate superioara din minunatul mar.

Si daca vorbim despre metodele de preparare, da-mi voie sa-ti spun ca sunt atat de multe optiuni la indemana: dulceturi, compoturi, tarte sau placinte. Desigur, ideal este sa le consumi crude, nepreparate termic, deoarece in felul acesta vei lua maximum de vitamine si minerale din ele. De asemenea, puteti congela o parte din fructe pentru a le putea folosi ulterior in smoothie-uri sau tarte.

Tine cont de crononutritie si locavorism

Pentru a beneficia de maximum de proprietati ale fructelor si legumelor, te incurajez sa tii cont de locavorism si crononutritie. Asta inseamna ca este ideal sa le consumi atunci cand sunt in sezon, proaspat culese, si din zone geografice apropiate de cele in care te-ai nascut. Asa ca daca nu ai acces usor la o piata de fructe si legume din orasul tau si iti este mai la indemana sa faci cumparaturile din supermarket, studiaza cu atentia orasul sau tara de provenienta si alege doar acele fructe si legume care iti sunt familiare. Studiaza-le mirosul, forma si consistenta si alege ce este mai potrivit pentru tine.

Nu uita ca hrana poate fi medicament, dar si un factor important in deteriorarea starii de sanatate. Opteaza pentru fructe si legume proaspete, cauta-ti un “pietar” sau o sursa sigura de produse vegetale si pregateste mese gustoase si sanatoase pentru tine si pentru cei dragi.


Insert Content Template or Symbol
Despre mine - Alexandra Alexandru

Sunt pasionata de nutritia si alimentatia umana, drept pentru care din 2014 ajut oamenii sa raspunda la intrebarile “Eu cum fac ca sa slabesc?’’, “ Eu ce mai mananc?”, “Cum scap de dependenta zahar?” “Cum ma mentin?” si sa implementeze schimbarile invatate de la mine pentru tot restul vietii.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>