septembrie 13

1 comments

Iti arat cum sa gestionezi stresul prin alimentatie: mancare pentru buna dispozitie

By Alexandra Alexandru

alimentatie, alimente sanatoase, alimente zinc, endorfine, mancare pentru buna dispozitie, stres, triptofan

Perioada concediilor s-a incheiat oficial. Suntem inapoi la birou, printre hartii si telefoane si parca ne cuprinde o nostalgie dupa zilele linistite de vara in care stateam fara griji si ne savuram pe plaja cafeaua de dimineata. Vestea buna este ca poti avea un aliat de nadejde, care sa iti redea buna dispozitie. Nu totul este atat de greu pe cat pare. Asa ca hai sa-ti arat cum sa gestionezi stresul prin alimentatie!

Alimentele pe baza de triptofan cresc buna dispozitie

Cercetatorii au demonstrat ca triptofanul este un aminoacid natural ce contribuie la secretia de serotonina, hormonul fericirii, motivand astfel ca ar fi una dintre cele mai bune metode de lupta impotriva stresului, anxietatii si a insomniei. Printre alimentele cu un procent crescut de triptofan se numara: carnea de curcan, bananele, branzeturile, carnea rosie, pestele, ouale, fasolea, lintea si ovazul.

Introdus in dieta in mod adecvat, prin alimente sanatoase si echilibrate, triptofanul poate face minuni pentru starea ta generala pe termen lung. Nu este de mirare ca oamenii care mananca sanatos au un nivel de optimism mai ridicat fata de cei care consuma preponderent alimente foarte procesate sau de tip fast food.

Alimentele bogate in magneziu, antidepresivele ideale

Nu este o surpriza faptul ca ciocolata are un efect imediat asupra starii noastre de spirit. Interesant este modul cum aceasta actioneaza. Boabele de cacao, prin continutul lor de magneziu si zinc, contibuie la reglarea activitatii neurologice si au in felul acesta un efect antidepresiv. Dar asta nu inseamna ca esti liber sa mananci cate o ciocolata pe zi ca sa te simti mai bine. Ci, mai curand, cateva tablete de ciocolata neagra, care sa iti dea boost-ul de energie si buna dispozitie de care ai nevoie, sunt suficiente!

De asemenea, alte alimente bogate in magneziu pe care le putem manca pentru buna dispozitie sunt: nucile, semintele, fasolea uscata, cerealele integrale, germenii de grau si taratele de ovaz.

Alimente dulci si cremoase pentru zile grele

Am ajuns probabil la partea ta preferata. Pentru ca da, este adevarat ca alimentele dulci si cremoase ne ajuta la obtinerea unei stari de bine. Printre acestea se numara inghetata, iaurtul sau chiar si smantana, in cantitati limitate. Nu in ultimul rand, diverse creme din compozitia prajiturilor sau celebrele pudding-uri, care ne indulcesc de la prima inghititura. Consumate cu moderatie, acestea pot fi un aliat important in lupta cu depresia sau cu o stare generala mai proasta. Imagineaza-ti ca mananci intr-o zi ploioasa si racoroasa o mamaliga cremoasa cu branza si smantana sau o cana de lapte cu biscuiti. Un confort food excelent pentru o zi mohorata de toamna.

Alimente care ne dau o stare proasta

Caci da, exista si alimente la care poftim si care speram sa ne dea o stare de bine, dar care la scurt timp dupa ce le-am mancat ne fac sa ne simtim vinovati. Sunt acele mancaruri grele, foarte procesate, bogate in sare si grasimi, care ne fac sa ne simtim plini. De asemenea, contribuie la starea generala inflamatorie din organism si automat rezultatul nu este cel scontat pe termen lung.

Concluzia ar fi ca daca ai avut o zi foarte incarcata si esti in cautarea unei solutii de moment care sa te ajute sa te simti mai bine, poti opta pentru o tableta de ciocolata neagra sau o inghetata facuta in casa, insa fara a face un abuz sau o obisnuinta din asta. Iar daca vrei ca starea ta de buna dispozitie sa se mentina o perioada cat mai indelungata, atunci ar trebui sa adopti o dieta sanatoasa pe termen lung, care sa iti asigure echilibrul intern, alaturi de plimbarile in natura si limitarea timpului liber petrecut in fata ecranelor. Succes!


Insert Content Template or Symbol
Despre mine - Alexandra Alexandru

Sunt pasionata de nutritia si alimentatia umana, drept pentru care din 2014 ajut oamenii sa raspunda la intrebarile “Eu cum fac ca sa slabesc?’’, “ Eu ce mai mananc?”, “Cum scap de dependenta zahar?” “Cum ma mentin?” si sa implementeze schimbarile invatate de la mine pentru tot restul vietii.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >