Hipertensiunea arteriala este una dintre bolile cele mai raspandite la nivel mondial, afectand peste 30% din intreaga populatie a lumii, adica aproximativ 1 miliard de persoane. Totodata poate fi cauza aparitiei unor alte probleme de ordin medical cum ar fi accidentul vascular cerebral, bolile cronice de rinichi, insuficienta cardiaca sau aritmia. Cauzele cresterii tensiunii arteriale sunt strans legate de stilul de viata pe care il avem. Obezitatea, diabetul zaharat, fumatul, sedentarismul si nivelul crescut de colesterol contribuie la aparitia hipertensiunii arteriale. Iar aici intervine rolul meu! Cu ajutorul sfaturilor din acest articol, te ajut sa tii in frau tensiunea arteriala, prin alimentatie. Iata cum:
Evita alimentele rafinate, bogate in sodiu
Atunci cand vorbim despre produse rafinate, ne referim in special la cele care isi schimba compozitia chimica ca urmare a procesarii din fabrica, pierzandu-si din proprietatile benefice, precum vitaminele, mineralele sau fibrele alimentare. In schimb, sunt “incarcate” cu sare, zahar si aditivi, cu scopul de a le imbunatati aspectul si gustul, de a crea dependenta si de a le extinde data de expirare cat mai mult timp.
Iar in aceasta categorie intra toate alimentele procesate de tip fast food, semipreparatele, alimentele deep fried precum si toate alimentele care se indeparteaza de continutul pe care il au in mod natural fructele si legumele, adica cele de pe raftul supermaketului cu perioada lunga de valabilitate. Dupa cum stii, consumul excesiv de alimente bogate in sare, zahar si grasimi dauneaza grav sanatatii, contribuind la formarea depozitelor tesutului adipos in exces, aparitia obezitatii putand fi la randul ei sursa de aparitie a diverselor afectiuni, printre care si hipertensiunea arteriala. Evita-le pe cat posibil si consuma mancaruri preparate in casa si, ori de cate ori ai ocazia, fructe si legume proaspete.
Adopta dieta DASH: consuma fructe, legume si cereale integrale
Dieta DASH isi are originile in Statele Unite ale Americii unde a fost aleasa dieta anului in 2013, datorita rezultatelor sale in scaderea tensiunii arteriale, a incidentei bolilor de inima, a riscului de accident vascular cerebral si a celui de cancer. Este un model cu rezultate benefice pe termen lung, care insotit de vizite regulate la cardiolog si de medicatia potrivita, pot scadea semnificativ tensiunea arteriala.
Este o dieta hipolipidica, hiposodica, ce cuprinde multe fructe, legume, cereale integrale si proteine de origine animala slaba, precum piept de pui sau lactatele degresate, dar si de origine vegetala, precum fasole, linte sau naut. Asadar, pentru a avea rezultate optime, te sfatuiesc sa consumi 2 portii de cereale integrale pe zi, adica aproximativ 250 de grame, 4 – 5 portii de fructe si legume a cate 100 – 150 grame, 3 portii de lactate degresate a cate 50 – 100 de grame, o singura portie de carne slaba pe zi de maximum 100 grame. Redu la minimum aportul de sare, grasimi animale si vegetale, dulciuri sau conserve.
Poti opta si pentru dieta mediteraneana sau vegetariana
Cu rezultate la fel de bune datorita continutului crescut de fibre, dietele mediteraneana si vegetariana reusesc sa readuca echilibrul si sanatatea inimii. Ce au in comun toate aceste diete? In primul rand, acizi grasi buni, de tipul omega 3, grasimile nesaturate, proteinele animale slabe, pestele, dar si fructele si legumele din belsug. Fa din aceste diete un stil de viata si vei observa cum starea ta de sanatate se schimba, iar hipertensiunea arteriala va deveni o problema de domeniul trecutului.
Alimentatia, ca medicament in tensiunea arteriala
Alimentatia joaca un rol atat de important in reglarea tuturor functiilor organismului si poata fi privita ca un adjuvant, alaturi de tratamentul standard recomandat de medicul cardiolog. Pe langa toate principiile nutritionale pe care ti le-am recomandat pana in prezent, sunt si cateva alimente care contribuie in mod specific la scaderea tensiunii datorita efectului antiinflamator si antioxidant, iar acestea sunt: ardeiul rosu, broccoli, cartofii dulci, fructele de padure, lamaile, portocalele, grapefruit-ul, avocado, migdalele, semintele de floarea soarelui si untul de arahide.
Asadar, sfatul meu este sa iei in serios aceasta problema de sanatate, care scapata de sub control poate provoca conditii medicale grave. Si cum preventia este cel mai bun medicament, te incurajezi sa adopti un stil de viata sanatos care sa te fereasca de instalarea hipertensiunii arteriale. Mananca fructe si legume proaspete, crude sau gatite la abur ori cuptor, proteine de origine animala si vegetala slabe, cat mai putine produse procesate, bogate in sodiu sau zahar! Hraneste-ti corpul corespunzator si te va rasplati cu o viata lunga, sanatoasa si lipsita de probleme medicale.