decembrie 15

0 comments

10 sfaturi pentru a nu te ingrasa de sarbatori

By Alexandra Alexandru

asociere alimente, cum sa nu te ingrasi de Craciun, cumpatare, masa de craciun, sfaturi pentru a nu te ingrasa

Masa de Craciun, aceasta bogatie de arome, gusturi si culori care ne face sa vibram de bucurie la gandul ca vom manca atat de multe bunatati alaturi de oamenii dragi noua. Dar stai, este o problema! Cum reusim totusi sa nu ne ingrasam in perioada sarbatorilor, cand toate preparatele sunt atat de incarcate caloric? Cum reusim sa nu ne dereglam oganismul si digestia, cand majoritatea mancarurilor sunt atat de bogate in grasimi? Cum sa mancam tot ce poftim, dar in acelasi timp sa ramanem in forma de sarbatori? Am pregatit in urmatorul articol 10 sfaturi care te vor convinge ca acest lucru este posibil! Iata cum:

1) Incearca sa te rezumi la 3 mese principale, fara gustari

Daca in mod normal obisnuiai sa iei si gustari intre mese, iata ca in perioada sarbatorilor ar fi bine sa le eviti, intrucat masa de Craciun este destul de consistenta si nu necesita absolut nicio suplimentare. Ia cele trei mese principale la o distanta de cateva ore intre ele pentru a-i da posibilitatea organismului sa digere mancarea de la masa precedenta.

2) Gateste produse traditionale doar pentru doua zile

Stiu ca deseori masa de Craciun se intinde de fapt pana la Revelion, ceea ce inseamna o perioada destul de lunga in care organismul tau primeste o alimentatie diferita de cea de zi cu zi. Asadar, pentru a te feri de indigestii, pentru a nu castiga in greutate, gateste ponderat produse traditionale precum sarmalele, toba, lebarul sau salata boeuf, eventual doar pentru prima si a doua zi de Craciun. In felul acesta, eviti tentatia de a manca peste masura.

3) Inlocuieste desertul cu traditionalul cozonac

Cozonacul este mai mult decat suficient ca desert. Asa ca poti pastra prajiturile, fursecurile sau tortul pentru alta ocazie. Stiu ca vrei sa ai masa plina si familia si invitatii tai sa se bucure de diversitate, insa prea multe feluri de mancare si dulciuri peste masura nu vor face decat sa iti dea o stare generala proasta a doua zi, vei fi lipsit de energie si balonat. Daca aceste simtome apar, compenseaza cu mai multa miscare, hidratare si repaus culinar.

4) Incepe masa cu alimentele cele mai sanatoase 

Tentatia este mare si nu este interzis sa gusti absolut orice iti este pofta si sa mananci cu placere, insa am un sfat pentru tine: incepe masa cu acele produse sanatoase - ardei gras cu branza tartinabila de capra, bruschete cu rosii si usturoi sau bruschete cu pate de gasca facut in casa. In felul acesta vei fi mai putin tentat sa faci excese cu celelalte produse traditionale de pe masa de Craciun.

5) Fii moderat, cheia unei diete echilibrate de sarbatori

Desigur ca oricat de mult ai muncit pentru a ajunge la greutatea dorita si oricat de mult iti doresti sa o pastrezi, esti un simplu om in fata atator bunatati, cum numai bucataria traditional romaneasca iti poate oferi. Si atunci este normal sa poftesti si este absolut firesc sa gusti din tot ceea ce iti doresti. Insa este cu atat mai important sa fii moderat, sa iti asculti corpul si sa nu ii depasesti limitele atunci cand simti ca nu mai poti. Asadar, in loc de o farfurie plina cu mezeluri, toba, leber si sunca, alege o parfurie echilibrata cu o portie egala de legume si de produse traditionale. In loc de 6 sarmale, mananca doar 2, iar in loc de o farfurie plina cu cartofi si carne gatita la gratar, alege o bucata medie de carne gatita la cuptor, cu salata din abundenta sau muraturi in saramura.

6) Evita consumul de alcool sau limiteaza-l

Cantitatile de alcool consumate de regula in preajma sarbatorilor cresc considerabil, ceea ce nu face decat sa ingreuneze digestia si sa oboseasca organismul. Mai mult decat atat, pe fondul unei alimentatii dezechilibrate anterioar, consumul excesiv de mancare si alcool in aceasta perioada poate declansa crize biliare, pancreatite acute si poate fi nevoie sa te prezinti la camera de garda. Rezuma-te la un pahar de vin sec la masa si in niciun caz nu incepe masa cu o tarie.

7) Mananca incet si constient, savureaza fiecare inghititura

Scopul nu este sa mananci cat mai mult de sarbatori, ci sa savurezi fiecare inghititura si sa te bucuri de arome, texturi si miros. Mananca incet, constinet, fa pauza intre inghitituri si lasa tacamurile jos. Mesteca bine, fara graba, acordand atentie fiecarui fel de mancare in parte. Mancand in mod constient, vei observa mai usor cand atingi senzatia de satietate si te vei opri astfel la timp. Mai mult decat atat, te vei bucura de mancare mai mult decat daca ai manca in graba.

8) Refuza politicos persoanele insistente

Din dorinta de a fi gazde bune, unele persoane pot insista sa mananci mai mult daca observa ca esti ponderat. Le poti raspunde politicos ca preparatele sunt delicioase si vrei sa ramana loc si pentru celelalte bunatati pe care le-a pregatit. Alaturi de mancatul constient si incet, poti adopta ca si strategie de ponderare a meselor si conversatia cu cei din jur. Este o modalitate excelenta de a face o pauza intre inghitituri si intre felurile de mancare.

9) Nu te aseza flamand la masa

Poate una dintre cele mai importante reguli in perioada sarbatorilor de iarna este sa nu te asezi flamand la masa si asta deoarece foamea si pofta pot fi cei mai mari dusmani ai siluetei tale. Respecta programul obisnuit de mese si nu amana pranzul sau cina. Chiar daca vei manca mai putin, nu te vei aseza lihnit de foame la masa si astfel vei reusi sa alegi cu mult mai multa grija alimentele.

10) Fii activ si ajuta-ti digestia

Profita de pauzele intre mese pentru a iesi in oras la o plimbare si admira luminitele de Craciun, mergi in vizita la prieteni dragi sau fa o plimbare pe patinoar. Toate astea te vor ajuta sa eviti starea de moleseala care vine dupa o masa copioasa si vor facilita si procesul de digestie, prevenind formarea tesutului adipos.   

Ramai cumpatat si intelept de sarbatori. Nu uita ca moderatia este secretul unei vieti sanatoase si a unei siluete asa cum ti-o doresti! Sarbatori magice sa ai!


Insert Content Template or Symbol
Despre mine - Alexandra Alexandru

Sunt pasionata de nutritia si alimentatia umana, drept pentru care din 2014 ajut oamenii sa raspunda la intrebarile “Eu cum fac ca sa slabesc?’’, “ Eu ce mai mananc?”, “Cum scap de dependenta zahar?” “Cum ma mentin?” si sa implementeze schimbarile invatate de la mine pentru tot restul vietii.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>