decembrie 21

0 comments

5 retete elegante pentru masa de Revelion, rapid si simplu de pregatit

By Alexandra Alexandru

cina revelion, gatestes sanatos, masa de Revelion, retete Revelion

Tu ce planuri ai de Revelion anul acesta? Daca vei fi gazda unei petreceri la tine acasa sau iti doresti sa il petreci in liniste alaturi de familia ta, ti-am pregatit cateva retete de mancaruri gustoase, usoare, echilibrate si hranitoare, care vor fi gata in mai putin de 3 ore, astfel incat sa-ti ramana timp si sa te bucuri de noaptea dintre ani. Bonus: iti promit ca retetele pe care ti le propun nu te vor ingrasa deloc, ba chiar vor fi ca o bine meritata pauza de care ai nevoie dupa masa imbelsugata de Craciun. Iata la ce m-am gandit!

Inlocuieste aperitivul clasic cu legume coapte, sub forma de salata sau cu branzeturi 

Pentru ca masa de Craciun a fost probabil atat de imbelsugata cu produse traditionale precum toba, lebarul sau sunca, de Revelion opteaza la aperitiv pentru o salata calda, usoara, dar extrem de hranitoare si gustoasa. Pregateste un mix de legume coapte cu quinoa neagra si salata de baby spinach, iar invitatii tai vor fi incantati de multitudinea de gusturi si texturi.

Ingrediente necesare: 2 rosii normale sau 10 rosii cherry, 1 ardei capia, 1 ceapa de apa, 1 ardei gras verde, ½  jumatate de vanata, ½ de dovlecel, 1 catel de usturoi, ½ de punga de salata baby spinach, 1 lingura de quinoa fiarta.

Mod de preparare: Taie rosiile in doua sau in patru, vanata si dovlecelul rondele, iar restul pastreaza-le intregi. Pune legumele pe o plita incinsa si intoarce-le cu grija pana se rumenesc. Pune-le intr-un vas cu capac si lasa-le cateva minute pentru a se inmuia. Scoate-le din vas si taie-le dupa preferinte. Intre timp, fa un dressing din uleiul de masline cu otetul balsamic, adauga sarea si usturoiul taiat fin si pune-le peste legume. Amesteca apoi totul cu quinoa fiarta si cu spanacul frunze.

*Ingredientele mentionate sunt pentru 1 - 2 portii.

Vinete la cuptor cu branza de capra tartinabila si mirodenii: o garnitura aromata, plina de gust, foarte usor de pregatit.

Ingrediente necesare: 1 vanata, 1 lingura de ulei de masline, 30 - 50 de grame de branza tartinabila de capra, sare, piper, oregano.

Mod de preparare: Taie vanata in doua, cresteaza-o de-a lungul si de-a latul, adauga uleiul de masline pe ambele jumatati, apoi sare, oregano si pune-le pe hartie de copt. Baga vinetele in cuptorul preincalzit si lasa-le 20-30 de minute. Spre final, adauga doua lingurite de branza de capra tartinabila pe fiecare dintre jumatati. Scoate-le din cuptor si mananca-le alaturi de o salata de frunze verzi sau de vara si o felie de paine integrala prajita.

*Ingredietele din reteta sunt pentru o portie

Feluri principale classy & light: peste cu cuscus si sparanghel, pui cu caju si vinete la cuptor cu branza de capra

Pentru ca felul principal din noaptea de Revelion trebuie sa fie la fel de special ca si ocazia pentru care este preparat, dar si pentru ca pestele este nelipsit de pe mesele celor mai multi dintre romani in aceasta noapte, iti propun cateva feluri de mancare delicioase, pe care iti recomand sa le insotesti cu mixuri de salata verde. Iata pe larg propunerile mele:

File de peste alb cu cuscus si sparanghel: un preparat usor, cu o garnitura plina de fibre, care te vor ajuta pe tine si cei dragi sa va simtiti usori, evitand balonarea in noaptea dintre ani.

Ingrediente: 150 gr cuscus, 4 catei de usturoi, 2 linguri de ulei de masline, 250 gr rosii cherry mixte coapte, 250 gr sparanghel, 300 gr file de peste alb, fara piele, dezosat (poti opta pentru dorada, lup de mare, biban de mare), 1 lamaie bio, 2 linguri iaurt cu 2% grasime.

Mod de preparare: Pune cuscus-ul intr-un castron, adauga un praf de sare de mare, apoi acopera-l cu apa clocotita si cu un capac. Amesteca-l dupa absorbtia apei cu o lingura de ulei de masline. Curata si feliaza usturoiul, pune-l intr-o tigaie putin adanca la foc mediu-mare cu 1 lingura de ulei de masline si amesteca. Adauga rosiile cherry taiate in jumatati si amesteca in continuare. Rupe capetele lemnoase de pe sparanghel, taie-le grosier si amesteca-le in tigaie, apoi condimenteaza cu sare si piper dupa gust. Rade fin peste fileurile de peste putina coaja de lamaie si apoi stoarce zeama de la o jumatate de lamaie. Adauga file-urile peste legume, acopera-le si gateste-le la foc mediu timp de 5 minute sau pana cand pestele este gata. Poti adauga optional aproximativ 100 ml de apa fierbinte. Pune cuscus-ul pe un platou, iaurtul in care ai stors cealalta jumatate de lamaie, apoi pestele cu legumele din tigaie. Deliciooooos!

*Ingredientele mentionate in reteta sunt pentru 2 portii

Pui cu caju si ardei: un fel de mancare consistent, sanatos si plin de savoare. Gata in numai cateva minute!

Ingrediente necesare: 450 gr pulpe de pui dezosate si fara piele, 1 ceapa mica, 3 bucati de ardei gras taiate cubulete, 5 catei de usturoi tocati marunt, 2 linguri de ghimbir proaspat tocat, ¼ cana de otet de orez, 3 linguri de sos de soia cu continut scazut de sare, 1 lingura de pasta de chili, ¼ cana de caju nesarat prajit, 1 lingura de ulei de susan, 2 lingurite de ulei de avocado, 1 lingura de seminte de susan.

Mod de preparare: Intr-o tigaie antiaderenta sau wok pune jumatate din cantitatea de ulei, adauga puiul si gateste-l timp de 6 minute sau pana cand este gata. Scoate puiul din tigaie si adauga cantitatea de ulei ramasa, apoi ceapa tocata marunt care se gateste timp de 2 minute. Adauga apoi ardeiul gras, usturoiul si ghimbirul, otetul de orez, sosul de soia si pasta de chili. Caleste-le timp de 3 minute sau pana cand ardeii sunt fragezi. Adauga puiul si caju-ul in tigaie si amesteca pana se incalzesc, aproximativ 2 minute. Ia compozitia de pe foc si amesteca totul cu uleiul de susan. La final, orneaza cu seminte de susan.

*Ingredientele mentionate in reteta sunt pentru 3 portii

Un desert pe cat de delicios, pe atat de sanatos si usor de pregatit: tarta cu ricotta

Aceasta tarta usoara si cu continut scazut de calorii este o alegere ideala pentru masa de Revelion. Este foarte usor de facut, de mancat, de digerat. Ca sa fiu sincera, mama mea este cea care m-a inspirat in alegerea acestei tarte. Imi amintesc ca odata a inlocuit faina clasica cu 100 de grame de migdale decojite, macinate pe loc. A iesit delicioasa!

Ingrediente pentru tarta: 200 gr faina integrala, 100 grame de unt rece taiat cubulete, 1 ou, 1 praf de sare, green sugar sau eritritol pentru indulcire, dupa preferinta, coaja rasa de lamaie si de portocala bio.

Ingrediente pentru umplutura: 400 gr de ricotta, scortisoara si vanilie, fructe de padure congelate sau proaspete.

Mod de preparare: pune intr-un castron sau in vasul robotului de bucatarie toate ingredientele pentru aluatul de tarta. Mixeaza-le bine sau amesteca-le cu mana pana se formeaza un aluat compact si nisipos. Daca ti se pare ca nu se leaga, adauga 2 linguri de lapte si amesteca in continuare. Inainte de a le baga la cuptor, pastreaza-le timp 30 de minute la rece. Intinde apoi pe masa de lucru pe care ai presarat putina faina inainte si aranjeaza in tava speciala de tarta. Coacerea se face asternand pe suprafata aluatului o coala de hartie de copt peste care se pun „greutati” – boabe de fasole uscata sau bilute speciale din ceramica. Acestea au rolul de a presa aluatul si de a nu-i permite sa se umfle inestetic la copt. In cazul tartei noastre, astepta coacerea completa a blatului si racorirea lui in forma, pana la temperatura camerei. De-abia dupa ce este racit complet umple cu crema formata din ricotta frecata bine cu mirodenii si decoreaza cu fructe.

Cam atat pentru masa de Revelion. Va doresc sa faceti alegeri inspirate, gustoase si sanatoase, care sa va aduca bucurie si pe care sa le savurati impreuna cu cei dragi in noaptea dintre ani!

Cu bine,

Alexandra


Insert Content Template or Symbol
Despre mine - Alexandra Alexandru

Sunt pasionata de nutritia si alimentatia umana, drept pentru care din 2014 ajut oamenii sa raspunda la intrebarile “Eu cum fac ca sa slabesc?’’, “ Eu ce mai mananc?”, “Cum scap de dependenta zahar?” “Cum ma mentin?” si sa implementeze schimbarile invatate de la mine pentru tot restul vietii.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>