Supermarketurile abunda de produse care mai de care mai frumos ambalate si mai atractive vizual. Insa in spatele acestui aspect care iti fura ochii sunt etichetele alimentare pe care este bine sa le citesti, pentru a vedea daca alimentele pe care vrei sa le cumperi si sa le mananci sunt echilibrate nutritiv. Astazi vreau sa te ajut sa citesti corect o eticheta alimentara. Printr-o educatie nutritionala adecvata vei reusi sa duci un stil de viata mai sanatos si sa te protejezi de produsele nocive.
Ce contine o eticheta alimentara?
Eticheta alimentara cuprinde coordonate precise pe care fabricantul este obligat sa le furnizeze, iar acestea sunt: termenul de valabilitate, eticheta compozitionala, eticheta nutritionala, mentiunile privind alergenii, indicatiile de pastrare, preparare si consum.
Temenul de valabilitate. Adevar sau mit?
In ceea ce priveste termenul de valabilitate, acesta ne ofera informatii importante despre prospetimea alimentului sau riscul de a ne provoca intoxicatii sau toxiinfectii alimentare. De aceea, este foarte important sa tinem cont de datele mentionate in dreptul sintagmelor “de consumat pana la...” sau “de consumat de preferinta inainte de...” pentru ca durata de congelare si cea de preparare trebuie respectate pentru a preveni degradarea microbiana.
Te sfatuiesc sa nu cumperi produse cu termen de expirare in cateva zile, chiar daca pot fi tentante datorita pretului redus, deoarece te expui riscului de a avea probleme digestive grave ulterior. Exceptie fac cateva alimente totusi, exemple fiind boabele uscate - fasolea, lintea, fainurile, malaiul sau mirea, cazuri in care nu te expui aceluiasi risc descris mai sus. Doar ca producatorii/ furnizorii sunt obligati si in acest caz sa aiba pe produs termenul de valabilitate.
Afla care sunt cele mai periculoase E-uri pe care nu ar trebui sa le consumi
Eticheta compozitionala este una dintre cele mai importante elemente atunci cand vorbim despre calitatea unui produs alimentar si cuprinde urmatoarele elemente: lista ingredientelor, aditivilor (conservanti, arome, potentiatori de gust, gelifianti, emulgatori, coloranti si edulcoranti) si ponderea utilizarii lor in produs in ordine descrescatoare. Toate aceste informatii trebuie afisate obligatoriu, prin lege, asa ca atunci cand ele lipsesc te sfatuiesc sa nu cumperi produsul respectiv.
In ceea ce priveste E-urile, iti prezint o lista a celor mai nocive, sfatul meu fiind sa consumi foarte rar produsele care le contin:
- E341: Fosfati de calciu – ce cuprind acidifianti si antioxidanti naturali minerali, saruri ale acidului fosforic. Au rol emulgator, sechestrant, umectant si stabilizator, de retinere a apei si de ingrosare. Se folosesc in bauturi aromate non-alcoolice, in branza topita si produse similare din branza topita, precum si in anumite formule de lapte praf. Pot crea tulburari de crestere si dereglari metabolice.
- E220: Dioxid de sulf – conservant artificial, folosit in fabricarea vinurilor, la fructe si legume deshidratate. Poate cauza alergii si probleme digestive.
- E524: Hidroxid de sodiu, cunoscut in limbaj popular drept soda caustica, un corector de aciditate artificial. Se regaseste in produse lactate si branzeturi, in budinci, gemuri si dulceturi, lapte praf si lapte condensat, in unt si produse din zer deshidratat, in grasimi tartinabile, in creme, produse din legume, carne, peste, oua, supe, ciorbe, sosuri, salate, produse de panificatie, patiserie si cofetarie, orez si paste fainoase, condimente, suplimente alimentare, produse dietetice, bauturi alcoolice si non-alcoolice. Pot provoca de asemenea probleme digestive si respiratorii, chiar crize de astm.
- E551: Dioxid de siliciu sau acidul silicic este un emulgator, gelifiant artificial folosit in gemuri, dulceturi, conserve si muraturi, puntand provoca grave probleme hepatice.
- E124a, E127, E128, E154, E155 sunt coloranti artificiali foarte periculosi ce se regasesc din abundenta in dulciuri, jeleuri, produse de patiserie-cofetarie sau creme. Pot provoca alergii si probleme respiratorii.
- E 621: monoglutamatul de sodiu este un potentiator de gust si aroma regasit cu frecventa in mezeluri, produse fast-food, branzeturi, sosuri, creme sarate, produse de tip vegeta si poate provoca reactii alergice, dureri de cap si gat, ameteala.
Afla care este continutul de nutrienti optim raportat la 100 g produs
Eticheta nutritionala este o alta componenta importanta a etichetei alimentare si aceasta este de asemenea obligatorie prin lege. Cu toate acestea, desi recomandarile nutritionale sunt destul de clare, din pacate respectarea acestora nu poate fi impusa producatorilor. Valorile de referinta zilnice recomandate pentru componentii principali din alimente conform Food and the Nutrition Care Process a lui Krause sunt urmatoarele:
COMPONENT ALIMENTAR | VALOARE ZILNICA DE REFERINTA (DRV) |
Grasimi Acizi grasi saturati Colesterol | 65 g 20 g 300 mg |
Glucide totale | 300 mg |
Zaharuri | 90 g din care 45 g din fructe si legume |
Fibre alimentare | 25 g |
Sodiu | 2,4 g (aprox. 6 g sare) |
Potasiu | 3,5 g |
Proteine: Copii mai mici de 1 an Copii cu varsta cuprinsa intre 1 – 4 ani Femei insarcinate Femei care alapteaza Adolescenti Adulti | 14 g 16 g 60 g 65 g 50 g 50 g |
Evita produsele pe care nu sunt mentionati alergenii
Persoanele cu intolerante si alergii pot fi expuse unor adevarate pericole daca cumpara produse pe a caror eticheta nu sunt specificate ingredientele cu potential alergenic. In aceasta categorie intra soia, arahidele, laptele si produsele lactate, oua, mustar, peste, crustacee, grau, nuci, susan, telina, seminte de floarea soarelui, linte, mazare, kiwi. De asemenea, glutenul, lactoza, fenilalanina sunt alte ingrediente ce trebuie afisate, importante pentru persoanele care au intolerante sau alergii alimentare.
Si nu uita! O eticheta care are putine ingrediente este o eticheta curata, iar alimentul respectiv este unul mai putin procesat si mai natural. Retine toate aceste informatii care te vor ajuta sa evaluezi corect calitatea unui aliment si raportul calitate-pret inainte de a-l cumpara. Informeaza-te corect, din surse sigure pentru a avea o educatie alimentara optima si pentru a evita adoptarea unei alimentatii nesanatoase si dezechilibrate. Trimite-mi intrebarile tale referitoare la etichetele alimentare, iar eu iti voi raspunde cu drag!
Resurse articol:
National Library of Medicine, „Extensive use of monosodium glutamate: A threat to public health?”: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5938543/
The Impact of Food Additives on the Abundance and Composition of Gut Microbiota https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36677689/
Association between food additives and prevalence of allergic reactions in children: a systematic review: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35106984/