Crononutritia este un concept de importanta majora, care te ajuta sa intelegi ce si cand sa mananci astfel incat organismul tau sa extraga maximum de beneficii. Crononutritia studiaza si recomanda ce alimente sa consumi si in functie de perioada din an, luna sau zi pentru a-ti consolida sanatatea si pentru a-ti mentine greutatea ideala. Astazi as vrea sa iti arat cum sa-ti armonizezi stilul alimentar cu ceasul biologic al organismului tau prin intelegerea modului in care alimentele, orele la care iei masa, metabolismul si bioritmul se influenteaza reciproc.
Invata diferenta intre alimente diurne si alimente nocturne
Pornind de la ideea ca nutrientii din alimente sunt asimilati diferit de catre organism in functie de ora mesei, Dr. Delabos, cunoscut ca parintele conceptului de crononutritie, a relevat faptul ca unele tipuri de alimente sunt folosite mai bine de organism daca sunt consumate in prima parte a zilei (alimente diurne), in vreme ce alte categorii alimentare sunt asimilate mai bine in partea a doua a zilei (alimente nocturne).
Este cazul oului, care este un aliment diurn, despre care se stie ca atunci cand este consumat dimineata are proprietati nutritionale deosebite, fiind un adevarat medicament, atunci cand este consumat la pranz devine un aliment obisnuit, iar cand este consumat seara poate deveni indigest. Acelasi lucru il putem spune si despre portocale, rosii, morcovi, mazare, fasole, carne, afine sau capsuni si in general despre alimente cu o incarcatura glicemica mai mare, care ar trebui consumate pana dupa-amiaza, atunci cand organismul are cea mai mare nevoie de energie (glucidele fiind combustibilul preferat). In cealalta categorie, a alimentelor nocturne, care se recomanda a fi consumate seara intra andivele, conopida, varza, telina, ridichile, cartofii, pestele, molustele, bananele, nucile si migdalele, laptele cald, adica alimente usor digerabile, cu componente ce ajuta la refacerea tesuturilor, cum sunt proteinele din peste, sau care au componente ce predispun la un somn odihnitor, fiind bogate in triptofan, magneziu sau zinc.
Respectand aceste recomandari vei avea un stil alimentar care iti va permite ca alimentele consumate pe parcursul zilei sa fie transformate in energie care sa fie folosita imediat si nu stocate in depozite de grasime, care, in timp, vor avea efect de crestere in greutate.
Traieste in armonie cu natura
Iti aminteam mai devreme de bioritmuri. Acestea sunt influentate de trecerea anotimpurilor, astfel ca alimentatia pe timp de iarna ar trebui sa fie teoretic foarte diferita de cea de pe timp de vara si asta deoarece iarna functiile vitale si metabolismele incetinesc, fluidele biologice ale corpului stagneaza mai mult, iar rinichii si bila sunt cele mai sensibile organe, astfel ca trebuie sustinute printr-o alimentatie corespunzatoare. Printre alimentele proteice de origine animala, iti recomand sa consumi pe langa carnea de pui si porc si peste de tip: scrumbie, sardine, hering, somon, crap, pastrav.
Pe langa toate acestea, legumele iernii sunt foarte bogate in vitamine si minerale: dovleci, anghinare, ridiche alba, praz, fenicul, sfecla, cicoare, andive, conopida, ceapa, cartofi. Fructele recomandate sunt merele, perele, citricele si macesele, dar si nucile, alunele crude sau prunele uscate, consumate cu masura din cauza continutului crescut de zahar. De asemenea, iti recomand sa consumi cereale integrale pentru mai multa energie precum graul dur, spelta, kamutul, orezul, fulgii de ovaz, meiul sau quinoa, amarantul sau hrisca.
Si pentru a-ti fi mai usor sa pui in aplicare toate aceste sfaturi, am pregatit pentru tine o serie de retete usor de facut si absolut delicioase pentru a te bucura de mancaruri sanatoase, nutritive si prietenoase cu organismul tau in sezonul rece:
Incepe ziua cu un mic dejun satios si diversificat: porridge cu mere caramelizate si nuci
Daca simplul porridge ti se pare plictisitor si ai fi tentat sa te intorci la cerealele procesate si cu mult zahar pe care obisnuiai sa le mananci, te rog sa incerci sa urmezi aceasta reteta, foarte potrivita pentru diminetile reci de iarna, care “incalzeste metabolismul”. Iata de ce ingrediente ai nevoie pentru poriddge: 1 cana de fulgi de ovaz mici, ½ lingurita de scortisoara de ceylon, lapte vegetal bio. Pune laptele vegetal la fiert, adauga fulgii de ovaz si scortisoara si da focul la mic. Amesteca din cand in cand pentru a nu se lipi de vas. Cand amestecul capata o consistenta cremoasa, stinge focul si pune compozitia in boluri. Pentru garnitura taie merele cuburi si pune-le pe foc cu putina scortisoara, zeama de la o jumatate de lamaie, 1 lingura de sirop de artar si 1 lingurita de ulei de cocos parfumat pana se caramelizeaza. Nu uita sa adaugi si cateva nuci deasupra, deoarece, pe langa gustul bun (mere, nuci, scortisoara...mmmiam), grasimile si fibrele din nuci favorizeaza o crestere mai lenta a glicemiei data de alimente precum ovazul.
Opteaza pentru o supa crema de radacinoase pentru pranz sau cina
Nu este greu sa faci o supa crema de legume si cu toate astea majoritatea dintre noi o ocolim. Este delicioasa, nutritiva, usor de pregatit si de consumat. Pentru o supa crema de sezon poti sa folosesti: 2 morcovi, 1 patrunjel, 1 pastarnac, 1/4 telina, 2 cepe, 2 cartofi, 2 bucati praz, 100 g unt, sare, verdeata, un catel de usturoi. Iata cateva tips-uri pentru preparare:
- adauga untul sau smantana la final, dupa ce stingi focul, in stare cruda. Evita smantana vegetala, este plina de E-uri si grasimi hidrogenate
- foloseste ulei de masline in loc de ulei de floarea soarelui si adauga-l la final
- foloseste un aparat de gatit la abur sau fierbe legumele cu masura pentru a-si pastra cat mai mult din vitamine si minerale
- daca tii la silueta, consuma cu moderatie untul, smantana si crutoanele, care adauga extra calorii la supa
Pregateste o salata satioasa si gustoasa pentru cina
Cina trebuie sa bifeze 5 caracteristici: sa fie sanatoasa, gustoasa, usor de pregatit, slab calorica si sa fie luata cel tarziu pana in ora 20:00. Iata cateva retete care sa te inspire:
- Salata cu baby spinach, quinoa fiarta, un catel de usturoi pisat, seminte de canepa si seminte de rodie
- Salata verde cu naut, castravete, ridichi, ceapa verde, boabe de naut fierte, seminte de pin
- Salata simpla cu baby spinach, piper, felii de somon la gratar si seminte de rodie
- Salata cu germeni de broccoli sau mustar, o conserva de ton in ulei de masline, ceapa rosie tocata fin, ardei rosu taiat fin si piper
Si nu uita, crononutritia este si despre orele potrivite pentru a manca, asa ca ia micul dejun intre 08.00 – 10:00, pranzul intre 12:00 – 14:00 si cina intre 18:00 – 20:00. Adapteaza-ti dieta dupa principiile crononutritiei si vei avea parte de o stare generala mai buna, ce poate fi insotita, in functie de sezon, si de posibilitatea de a scadea in greutate fara a tine nicio dieta. Doar mancand echilibrat si sanatos.
Despre toate acestea si multe alte lucruri interesante legate de slabire sanatoasa vom vorbi si joi, 15 februarie, in cadrul workshop-ului de nutritie Cum sa slabesti sanatos fara infometare?, ce va avea loc la Buzau, la Hotel Avenue. Te astept cu nerabdare!