Pentru a gati sanatos si pentru a pastra cat mai mult din valoarea biologica a ingredientelor, trebuie sa folosesti vase de gatit de calitate, compatibile cu alimentele pe care le prepari. Astazi te invat care sunt acelea, dar si ce recipiente este bine sa eviti pentru a face din procesul de gatire unul sanatos. Ca si regula generala, recomand utilizarea vaselor de gatit confectionate din ceramica, sticla termorezistenta (yena), otel inoxidabil sau fonta si evitarea celor din aluminiu, alama, cupru sau teflon de slaba calitate. Insa hai sa vedem punctual ce vase trec testul gatitului sanatos:
Vase si dispozitive de calitate inalta, pe care le recomand:
- Vasele de inox supraetajate. Reprezinta o alternativa excelenta la aparatul de gatit cu abur datorita materialului de calitate superioara din care sunt confectionate, dar si a principiului de gatire similar. Vasele de inox supraetajate se pun pe aragaz, iar procesul de preparare la abur permite gatirea blanda a legumelor si a carnii, prin conservarea majoritatii nutrientilor in stare activa.
- Wokul. Este un instrument de gatit de origine asiatica, sub forma unei tigai adanci cu fund mic, ce asigura prepararea legumelor si a carnii in bucati mici utilizand o cantitate scazuta de grasime. Avand in vedere ca procesul de gatire este unul rapid, acest lucru conduce la pastrarea nutrientilor din alimente.
- Gratarul. Aici lucrurile sunt discutabile, in functie de tipul de gratar care este folosit. Astfel ca daca vorbim despre gratarul sub care are loc un foc direct si pentru care s-au folosit carbuni, atunci ar trebui sa stii ca acesta este unul de foarte proasta calitate, care favorizeaza eliberarea unor substante cancerigene. Varianta optima de gratar pe care o recomand este cea construita din doua piese suprapuse, la care caldura nu se afla sub alimente, ci excentric. De asemenea, gratarele verticale, la care caldura vine din lateral, sunt indicate pentru un proces de gatire cat mai sanatos. Gratarele din fonta masiva acoperita, la care focul deschis nu vine in contact cu alimentele, sunt de asemenea potrivite.
- Oala sub presiune. Confectionata din oteluri inoxidabile alimentare, care permit o repartitie rapida si omogena a caldurii, sunt de preferat in pofida celor confectionate din aluminiu. Prin prisma faptului ca oalele sub presiune folosesc o cantitate mica de apa, ele permit prepararea mancarii cu pastrarea nutrientilor si, deci, consumul unor preparate mai sanatoase.
- Alte vase de gatit: vasele de yena si cratitele de inox sunt de asemenea pe lista mea de produse favorite pe care le recomand si asta deoarece compozitia lor chimica nu influenteaza in niciun fel calitatea mancarii. In plus, acestea sunt excelente pentru gatirea cartofilor cu rozmarin, a unei lasagna de legume sau musaca de cartofi. Vasele de yena nu schimba gustul mancarii, permit un proces de gatire sanatos, nu se lipeste mancarea de ele si mai sunt si usor de curatat.
Vase si dispozitive de gatire, pe care nu le recomand:
- Vasele din aluminiu. Desi sunt foarte des utilizate astazi si se gasesc pe piata sub diferite forme si la preturi accesibile, din pacate sunt de cea mai proasta calitate deoarece la temperaturi crescute si in contact cu alimentele, elibereaza aluminiu elemental, neurotoxic, asociat cu maladia Alzheimer. De asemenea, vasele din alama sau cupru nu sunt indicate, putand ceda alimentelor saruri toxice.
- Cuptorul cu microunde. Aceasta inginerie extrem de confortabila si utila in viata omului modern este si un dispozitiv controversat, in jurul caruia s-au facut numeroase cercetari. Cert este ca unul dintre cele mai recente studii publicate de Harvard atesta faptul ca microundele pot afecta calitatea mancarii, prin pierderea de nutrienti in timpul incalzirii, insa cu mult mai rau este spre exemplu, procesul de gatire prin fierbere. Metoda de gatit care retine cel mai bine nutrientii este cea de preparare rapida, care incalzeste alimentele pentru cel mai scurt timp si utilizeaza cat mai putin lichid posibil. Asadar, pentru a transforma cuptorul cu microunde dintr-un instrument nociv intr-unul util si sanatos, adauga o cantitate mica de apa in recipientul in care incalzesti, iar acest lucru va ajuta la aburirea legumelor din interior in exterior. Acest lucru le ajuta sa isi pastreze mai multe vitamine si minerale decat aproape orice alta metoda de gatire si arata ca mancarea incalzita la microunde poate fi intr-adevar sanatoasa.
- Folia de aluminiu. Desi aluminiul este prezent in cantitati reduse intr-o oarecare parte din alimentele pe care le consumam, organismul nostru are capacitatea de a-l elimina in mod natural. Altfel stau lucrurile insa atunci cand gatim frecvent utilizand folia de aluminiu, dupa acelasi principiu ca in cazul utilizarii vaselor de aluminiu. Deci iti recomand sa eviti total folosirea foliei de aluminiu in contact cu o sursa de caldura.
- Vase de gatit zgariate si deteriorate. Chiar daca ai tendinta“sa te atasezi emotional” de vasele in care ai gatit atat de mult timp si care ti-au preparat cele mai bune feluri de mancare, acest lucru poate fi daunator sanatatii daca acestea sunt zgariate sau deteriorate deoarece pot elibera microparticule de plastic in timpul gatirii care ajung ulterior in organism. Asadar, iti recomand sa le inlocuiesti de indata ce au inceput sa se deterioreze, sa investesti in vase de calitate care iti asigure un proces de gatire facil si o mancare gustoasa si sanatoasa.
Sper ca ti-au fost utile informatiile de astazi. Contacteaza-ma daca ai nevoie de sfaturi si recomandari cu privire la alegerea vaselor de gatit si voi fi bucuroasa sa te ajut. Nu uita ca sanatatea ta si a celor dragi este in mainile tale. Alege sa te informezi corect, din surse sigure si sa faci din procesul de gatire un obicei sanatos, cu beneficii pe termen lung.