februarie 21

0 comments

TOP 9 mituri din bucatarie. Care este adevarul?

By Alexandra Alexandru

mituri bucatarie, mituri gatire, mituri mancare

Ca in orice alt domeniu, si in gastronomie exista o multitudine de mituri cu privire la procesul de gatire, pe care astazi le demontam impreuna. Vreau sa ai parte de o experienta culinara corecta, bine documentata, iar preparatele tale sa se bucure de un succes real. Asa ca iata mai jos care sunt cele mai frecvente mituri in bucatarie si adevarurile din spatele lor:

1. Gatitul este greu, neplacut, consumator de timp. Complet gresit si neadevarat. Gatitul este un obicei care se invata. Sunt disponibile atat de multe retete foarte gustoase, sanatoase si rapid de pregatit incat nu mai putem spune in ziua de azi ca gatitul este un proces dificil. Este adevarat ca pe vremea parintilor si a bunicilor nostri pregatirea mesei, in special a produselor traditionale, era un proces consumator de timp, insa astazi cand avem acces la resurse nelimitate de inspiratie, dar si la ingrediente de calitate, gatitul a devenit un proces mult mai facil. Cu toate astea, si atunci cand ai prea multa informatie te poti simti coplesita si uneori nu stii de unde sa incepi. De aceea, iti recomand programul meu de nutritie “Eu ce mai mananc azi?, care iti pune la dispozitie o multime de retete si te invata cum sa reduci timpul de gatire de la de 3 ore pe zi, la o ora la 3 zile. Castigi timp, stare de bine si sanatate.

2. Alcool-ul se evapora complet atunci cand este gatit. Iata un prim mit des intanit pentru ca adevarul este ca alcool-ul nu se evapora complet decat daca este gatit aproximativ 3 ore. Si cum majoritatea felurilor de mancare necesita un timp de gatire mai scurt, parte din compozitia sa ramane in produsele pe care le-am preparat. Asta nu inseamna ca putem imbata pe cineva cu friptura inabusita la cuptor sau cu prajiura cu rom facuta de bunica.

3. Marinatele fragezesc carnea. Si aici exista un mit, dar si o parte de adevar. Pentru ca nu toate tipurile de marinate fragezesc carnea si nici nu se constata un proces de fragezire profund. Ca sa fiu mai explicita, doar marinatele care au in compozitia lor si un ingredient acid cum este lamaia sau otetul actioneaza asupra suprafetei exterioare a carnii, pe care o poate inmuia, insa acest efect nu se regaseste si in profunzime, indiferent cat de mult ai lasa-o la marinat.

4. Daca adaugi sare si ulei in apa in care gatesti pastele, acestea nu se vor mai lipi intre ele. Neadevarat. Sarea se adauga in apa inca de la inceput pentru gust, iar uleiul nu va face decat sa pluteasca deasupra apei la fierbere. Asa ca pentru a preveni lipirea pastelor, te sfatuiesc sa le pui in apa cand aceasta a dat in clocot si sa amesteci din cand in cand in ele. La final le poti scoate intr-un vas si adauga un cub de unt pentru a crea o fluiditate crescuta a acestora.

5. Procesul de prajire face carnea mai suculenta. Adevarul este ca o carne mai suculenta se obtine cu cat procesul de gatire este mai scurt si nu are legatura cu prajirea acesteia. Prajirea creaza o crusta la exterior si sporeste aroma, dar nu face carnea mai suculenta.

6. Ouale fierte sunt mai usor de decojit daca adaugi otet in apa de fierbere. Poate ca si tu ai auzit despre acest mit, insa nu are nicio legatura cu realitatea. Asa ca mai bine pastreaza otetul pentru salata si pune apa la fiert pana da in clocot, adauga oul si  fierbe-l timp de 6 minute la foc mediu, apoi lasa-l in apa rece pentru inca 5 minute. Te asigur ca la final va fi cel mai usor de decojit ou pe care l-ai facut vreodata.         

7. Laptele face omleta mai pufoasa. O greseala pe care multe persoane o fac in bucatarie, crezand ca acest obicei face omleta mai pufoasa, cand de fapt nu face decat sa ii prelungeasca timpul de gatire din cauza consistentei mult prea lichide pe care o capata avand lapte in compozitie. Pentru a te bucura de o omleta mai gustoasa, ai putea totusi sa incerci sa adaugi un cub de unt in tigaie cand procesul de gatire este aproape finalizat, care ii va oferi acel extra gust care o va desavarsi.

8. Mierea devine toxica atunci cand este folosita in bauturi fierbinti. Poate ca si tu ai stat pe ganduri atunci cand ai vrut sa iti indulcesti ceaiul sau cafeaua cu miere de albine pentru ca ai auzit ca asta poate fi toxic. Insa iti garantez ca nu este asa. Poate singurul dezavantaj in acest caz ar fi faptul ca mierea isi pierde din proprietatile nutritive atunci cand intra in contact cu bauturi fierbinti.

9. Boiaua, usturoiul si ghimbirul devin toxice la gatire. Iata alt mit care ne indeamna sa facem greseli in bucatarie, greseli, insemnand sa evitam folosirea acestor produse in prepararea mancarii. Adevarul este ca nici boiaua, nici usturoiul si nici ghimbirul nu devin toxice in timpul gatirii prin prajire, la cuptor sau la abur. Boiaua contine uleiuri volatile care se vor evapora la temperaturi ridicate. Asa ca recomandarea mea este sa folosesti boia in continuare, dar sa o nu o lasi sa se gateasca mai mult de cateva secunde pentru a te bucura in continuare de gustul si proprietatile sale. Gatita excesiv, boiaua va lasa un gust amar, insa in niciun caz nu va deveni toxica. La fel si usturoiul si ghimbirul, care gatite termic la temperaturi reduse sau putin isi vor pastra o mare parte din beneficiile nutritionale, inclusiv gustul si aroma.

Sper ca ti-au fost de folos toate aceste informatii si ca procesul de gatire va fi unul mai placut si usor pentru tine. Daca stii si alte mituri si vrei sa afli daca sunt adevarate sau nu, scrie-mi si iti voi raspunde cu drag.


Insert Content Template or Symbol
Despre mine - Alexandra Alexandru

Sunt pasionata de nutritia si alimentatia umana, drept pentru care din 2014 ajut oamenii sa raspunda la intrebarile “Eu cum fac ca sa slabesc?’’, “ Eu ce mai mananc?”, “Cum scap de dependenta zahar?” “Cum ma mentin?” si sa implementeze schimbarile invatate de la mine pentru tot restul vietii.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>