martie 28

1 comments

Cum sa asociezi ingredientele sanatoase, care nu ingrasa

By Alexandra Alexandru

asocieri sanatoase alimente, cereale leguminoase, gateste simplu, ingrediente sanatoase, mese usoare

Nutritia este baza unei vieti sanatoase, alaturi de miscare si odihna. Asa ca este foarte important sa cunosti cateva reguli ca sa pregatesti feluri de mancare hranitoare , cu toti nutrientii necesari pentru o digestie optima si un somn odihnitor. Din punctul meu de vedere, cu cat mancam mai simplu si acordam o atentie sporita modului de gatire, evitand combinarea a prea multe ingrediente, cu atat obtinem un fel de mancare mai sanatos, iar corpul nostru digera mai usor mesele de peste zi. Iata ce asocieri prietenoase cu sistemul digestiv iti recomand:

Combina leguminoasele cu cereale 

Iata o asociere optima de alimente, ce asigura toti cei 9 aminoacizi esentiali –  considerati unii dintre cei mai importanti nutrienti, ce pot fi obtinuti doar dintr-o alimentatie echilibrata. Acestia sunt: histidina, isoleucina, leucina, lisina, metionina, phenilalanina, treonina, triptofanul si valina si au rolul de a sustine cresterea masei musculare, facand posibila regenerarea tesuturilor, mentin sanatatea oaselor si contribuie la sintetizarea unor hormoni.

Si acum iata cateva feluri de mancare, pe care eu le recomand, din care vei obtine toate beneficiile enumerate mai sus: iahnie de fasole cu paine, orez cu fasole rosie, salate cu boabe de fasole si cu orez sau paine sau tacos cu orez, fasole si lipie de malai.

Adauga o portie generoasa de legume la fiecare consum de carne

Langa carne, pune in farfurie orice fel cu legume proaspete si/sau salate verzi. Combinatia dintre proteine de origine animala si fibre contribuie la obtinerea unui echilibru alimentar ce asigura cantitatea optima de fibre zilnic, de minimum 25 g fibre/zi la femei si 35 g fibre/zi la barbati, ceea ce ne ajuta sa scapam de constipatie si de depunerea colesterolului, dar si sa asiguram un aport de vitamine si minerale ridicat.

Opteaza pentru un proces de gatire sanatos, la abur sau la cuptor, care sa permita mentinerea unui nivel cat mai ridicat de nutrienti in mancare. 

Mananca simplu ca sa scapi de balonare, constipatie si ingrasare

Alimentele concentrate, dense caloric, de tipul sarmalelor, branzeturilor maturate sau a snitelului cu cartofi prajiti, au fie foarte multe ingrediente, fie sunt gatite prin prajire sau au foarte multe grasimi si calorii, si conduc catre o digestie grea si constipatie. Alege in schimb combinatiile de ingrediente putine, dar diversificate, gatite la abur sau la cuptor, caci acestea contribuie la o usurare a tranzitului. Iar acest lucru conduce in mod automat la asimilarea nutrientilor din mancare si, deci, si la o stare de sanatatea mai buna. Bonus, nu te ingrasi si te bucuri in continuare de silueta dorita.

Hidrateaza-te pentru a favoriza digestia, dar nu lasa asta sa interfereze cu mesele fixe 

Probabil si tu ai auzit ca daca bei apa in timpul mesei sau dupa aceea, diluezi sucul gastric si ingreunezi digestia. Lasa-ma sa iti spun ca acesta nu este decat un mit. Hidratarea, alaturi de un consum optim de fibre, sunt factorii esentiali pentru o digestie optima. Nu este nimic in neregula la adultul sanatos care are 3 mese fixe pe zi sa se hidrateze in timp ce mananca, atata timp cat o face ponderat, cu inghitituri mici, iar acest lucru nu interfereaza cu finalizarea mesei.

Insa, daca vorbim de persoane varstnice sau copii, aportul de lichide in timpul sau chiar inainte de a manca nu este indicat deoarece conduce catre o saturare precoce. Practic, acestia nu vor mai termina portia de mancare deoarece creierul percepe ca daca stomacul este plin, atunci s-a atins si senzatia de satietate. Din pacate, acest lucru va genera o noua stare de foame mai tarziu deoarece evident, la masa precedenta nu au fost satisfacute nevoile nutritionale. In aceasta situatie, acestia pot fi tentati sa ia tot felul de gustari, mai mult sau mai putin sanatoase, predispunandu-se astfel la constipatie si ingrasare.

Poti bea apa pe tot parcursul zilei, in orice situatie, atata vreme cat nu constituie un obstacol in a avea mese regulate si fixe: mic dejun, pranz si cina, precum si daca nu te predispune la nevoia de a manca mai multe mese pe zi decat cele necesare.

Ce spui, ti-au fost de folos informatiile de astazi? Iti este mai usor acum sa pregatesti mese echilibrate? Urmareste-ma si pe pagina de Facebook si Instagram pentru sfaturi si recomandari valoroase legate de o nutritie si o viata sanatoase.


Insert Content Template or Symbol
Despre mine - Alexandra Alexandru

Sunt pasionata de nutritia si alimentatia umana, drept pentru care din 2014 ajut oamenii sa raspunda la intrebarile “Eu cum fac ca sa slabesc?’’, “ Eu ce mai mananc?”, “Cum scap de dependenta zahar?” “Cum ma mentin?” si sa implementeze schimbarile invatate de la mine pentru tot restul vietii.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >