Combinatii alimentare sanatoase si nesanatoase? Asocieri potrivite si nepotrivite? Oare mai sunt de actualitate toate aceste reguli pe care le stiai odata? Sa nu folosesti carne si lactate in acelasi preparat sau sa nu le consumi impreuna la o masa? Astazi te ajut sa clarifici toate aceste dileme, caci ceea ce stiam odata se modifica destul de mult in contextul vietii omului modern, sedentar, care mananca pe fuga si prefera alimentele de tip fast food.
Evita combinatiile hipercalorice
In mod normal, organismul uman este capabil sa digere toate grupele alimentare, indiferent de asocierile pe care le facem. Este perfect in regula sa mananci piept de pui cu orez basmati si salata verde. Problema pe care o presupun aceste alaturari de alimente este legata mai mult de numarul si cantitatea de ingrediente mai greu de digerat dintr-un preparat si modul in care sunt gatite.
Combinatiile dintre felurile de mancare cu ingrediente bogate in calorii, in lipide saturate in special, pregatite prin prajire si insotite si de felul doi sau desert sunt contraindicate si pot conduce catre ingrasare, dificultati digestive si alte probleme de sanatate precum afectiuni cardiovasculare, renale, diabet de tip 2 etc. Bucataria romaneasca, prin definitie, este plina de mancaruri ce cad greu la stomac.
Iata cateva exemple pe care ar bine sa le eviti sau sa le consumi cu moderatie, ca masa singulara:
- Bulz cu carnati – un preparat traditional delicios, dar indigest prin prisma ingredientelor hipercalorice – branza grasa si carnatii prajiti. Doua ingrediente cu multe calorii si un proces de gatire care adauga extra greutate in digerarea lor.
- Ciorbele care abunda in grasime si smantana – un exemplu in acest caz fiind ciorba de burta, la care adaugam smantana in plus, pe care o consumam cu adaos de paine si care de regula este urmata si de felul 2.
- Snitel cu cartofi prajiti – desi combinatia alimentara nu este una care deranjeaza, modul de gatire a ingredientelor, prin prajire, nu este de preferat intr-un regim de viata echilibrat.
- Paste care abunda in sosuri albe – smantana grasa asociata cu unt si diverse tipuri de branzeturi maturate sau cu mucegai predispun la o eventuala criza de colecist.
- Burgerul cu cartofii prajiti – o alta alaturare nefericita din cauza multitudinii de ingrediente hipercalorice, incepand cu chifla si continuand cu carnea tocata grasa, branza cedar, sosurile de maioneza si ketchup si, nu in ultimul rand, cartofii prajiti.
- Pizza ”romaneasca” – din cauza combinatiei intre blat, mezeluri, mozzarella, sosuri.
- Orice mancare la care se adauga cartofi prajiti.
Afla cate feluri de mancare este indicat sa mananci la o masa
In mod traditional, masa de pranz era formata din doua feluri de mancare si eventual un desert. Doar ca acest obicei era perfect in regula pentru generatiile anterioare, care aveau si un consum caloric pe masura, cu activitate fizica regulata prin prisma muncii zilnice sau a mersului pe jos. Astazi, cand dupa masa de pranz ne intoarcem din nou pe scaunul de birou si plecam acasa cu masina, acest lucru nu mai este valabil. Sau cel putin nu in aceeasi varianta sau asociere de alimente ca odinioara.
Astfel, nu este de preferat sa ai o masa de pranz in care sa combini o ciorba de perisoare, cu paste quatro formagi si ca desert, papanasi. Vei obtine un numar de calorii foarte mare, o masa greu de digerat, senzatia de prea plin si o diminuare completa a energiei.
Cu totul alta este situatia daca mananci o ciorba de legume la primul fel, o pulpa de pui la cuptor, cu orez basmati si salata verde la felul 2, renuntand la desert. Sau daca preferi totusi prima varianta de meniu, asigura-te ca vei imparti cele 3 feluri de mancare pe parcursul intregii zile, nu doar la o masa.
Retine aceste 3 reguli simple referitoare la combinatiile pe care le faci in bucatarie
- Nu imbina prea multe ingrediente la o masa, mai ales daca vorbim de alimente grele precum carnea tocata, sosurile, branza grasa etc.
- Evita pe cat posibil pregatirea mancarii prin prajire, care adauga extra calorii si greutate in digestie corpului tau. Opteaza in schimb pentru gatirea acelorasi ingredinte la abur sau la cuptor, iar acest proces va transforma masa ta dintr-una nesanatoasa, intr-una corecta si hranitoare.
- Nu combina prea multe feluri de mancare grele la o masa. Gaseste intotdeauna un echilibru intre preparatele pe care le alegi sau transforma meniul de pranz in meniul zilei.
Cu cat vei manca mai simplu, cu putine ingrediente, pregatite cat mai natural, cu atat vei obtine mese mai corecte si mai prietenoase cu corpul tau. Ramai aproape, saptamanile ce urmeaza iti vorbesc si despre alternative sanatoase si moduri de asociere a ingredientelor care iti vor garanta o digestie optima si o silueta asa cum ti-ai dorit mereu.