aprilie 15

0 comments

Ce mancam in postul Pastelui? Idei de retete si sfaturi pentru a mentine echilibrul nutritional

By Alexandra Alexandru

mancare post, postul pastelui, recomandari retete, retete post cina, retete post micul dejun, retete post pranz, sfaturi nutritie, stil de viata sanatos

Postul reprezinta o perioada de cumpatare pe toate planurile care ajuta la purificarea corpului, dar si a mintii, cateva saptamani in care ne abtinem de la consumul de carne, oua si lactate, dar si de la un stil de viata dezorganizat si haotic. Este si o perioada provocatoare, mai ales daca vorbim despre postul Pastelui, care are si durata cea mai lunga, de 40 de zile, pentru ca trebuie sa gasim alternative sanatoase de a manca si de a mentine un echilibru al nutrientilor in organism. Una peste asta, a tine post este chiar indicat si fiecare persoana ar trebui sa o faca cel putin o data pe an.

Astazi iti propun feluri de mancare de post delicioase, usor de preparat, echilibrate nutritional, care sa te inspire si sa te ajute sa traversezi această perioada si iti ofer si multe alte sfaturi valoroase.

Adopta o dieta echilibrata pe baza de legume, fructe, leguminoase si cereale

Vorbeam in articolele trecute ca tot ce e mai simplu este si mai sanatos si ca asocierea de ingrediente putine, din clasa cerealelor si a leguminoaselor este mai mult decat benefica deoarece ne ajuta sa obtinem din hrana toti cei 9 aminoacizi esentiali. Iata ca postul Pastelui faciliteaza adoptarea unei astfel de diete, iar astazi iti prezint cateva idei pentru micul dejun, pranz si cina, care sa te inspire:

Idei de mancare de post pentru micul dejun:

  • Porridge cu lapte vegetal – migdale/ orez/ soia si cu fructe proaspete – capsuni/ zmeura/ afine/ bucati de banana, la care poti sa adaugi o lingurita de miere si nuci/migdale/caju.
  • O felie de paine integrala cu humus si gogosar proaspat sau salata de gogosari
  • Guacamole cu paine de secara, preparata din avocado, rosii, ceapa si suc de lamaie

Idei de mancare de post pentru pranz: 

  • Supe si ciorbe: ciorba acra de legume/ supa de legume cu fidea/ ciorba de leguminoase - fasole, linte
  • Tocanita de legume cu mamaliga: ceapa, ardei, dovlecel, vinete trase la tigaie, in foarte putin ulei
  • Cartofi la cuptor cu usturoi si salata de cruditati cu nuci: morcov ras, telina rasa, gulie rasa, piper, nuci si susan nedecorticat
  • Orez fiert cu hribi, galbiori si alte ciuperci, cu salata verde, castraveti si rosii, taiate cubulete, asezonate cu marar sau oregano

Idei de mancare de post pentru cina:

  • Salata de paste integrale de grau dur cu buchetele de broccoli facute la abur, cu putin usturoi, seminte de pin si germeni
  • Wrap dintr-o lipie integrala pe care o ungi cu humus si pui chiftele de naut, gatite la cuptor, felii de rosii, castraveti murati si sos tahini.
  • Ciuperci pleurotus la cuptor cu susan si salata verde

Tine post si scapa de constipatie, tensiune arteriala si colesterol

Postul este si o perioada cu numeroase beneficii pentru sanatate, deoarece se apropie foarte mult de dieta mediteraneana, despre care stim ca este favorabila pentru scaderea tensiunii arteriale. Totodata, este o dieta bogata in fibre, cu continut scazut de grasimi nesaturate, care te va ajuta si in reglarea tranzitului si poate in scaderea colesterolului. Nu in ultimul rand, si silueta poate avea de castigat de pe urma postului, daca acesta se tine corect, aportul caloric mai mic si alimentatia mai sanatoasa favorizand scaderea in greutate.

Mentine echilibrul nutritional in perioada de post

Pe de alta parte, in perioada postului pot exista si numeroase deficite de vitamine si minerale din cauza excluderii din alimentatie a produselor din carne, lapte si oua. Insa toate pot fi reglate cu ajutorul unei alimentatii echilibrate. Sa luam exemplul calciului pe care il regaseam cu precadere in lactate, ce poate fi suplinit printr-un consum mai mare de legumele cu frunze verzi precum spanacul, sfecla elvetiana, varza kale, broccoli, dar si laptele sau iaurtul de soia.

De asemenea, in perioada postului scade nivelul de proteine, deci si de fier si vitamina B12 din cauza excluderii carnii din alimentatie, pe care le putem suplini insa printr-un consum optim de linte, fasole, naut, mazare, produse din soia, nuci, migdale, arahide, seminte de floarea-soarelui si cerealele integrale, surse de proteine de origine vegetala si produse din soia fortificate cu vitamina B12. Nu in ultimul rand, pentru a mentine nivelul optim de fier, poti consuma in perioada de post fasole, cereale integrale, legumele frunzoase precum spanacul sau varza, dar si fructe deshidratate. Pentru a ajuta organismul sa absoarba fierul, consuma alimente bogate in vitamina C precum capsunile, citricele, rosiile, ardeiul gras, varza si broccoli-ul in timp ce mananci alimentele bogate in fier.

Astazi ai la indemana resurse nelimitate de inspiratie pentru retete de post, care iti permit sa ai o alimentatie echilibrata. Iti mai trebuie doar putina vointa pentru a face pasul cel mare. Tine post pentru ca vrei sa ii oferi organismului tau o pauza, pentru ca iti purifici corpul si sufletul, pentru ca te ajuta sa si slabesti. Oricare ar fi motivul, vei avea parte de toate aceste beneficii si multe altele.


Insert Content Template or Symbol
Despre mine - Alexandra Alexandru

Sunt pasionata de nutritia si alimentatia umana, drept pentru care din 2014 ajut oamenii sa raspunda la intrebarile “Eu cum fac ca sa slabesc?’’, “ Eu ce mai mananc?”, “Cum scap de dependenta zahar?” “Cum ma mentin?” si sa implementeze schimbarile invatate de la mine pentru tot restul vietii.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>