aprilie 10

0 comments

Produse traditionale vs. produse ecologice. Ce alegem?

By Alexandra Alexandru


Traim in era consumerismului si a marketingului agresiv, iar aceste lucruri nu ne ajuta sa luam decizii sanatoase atunci cand vine vorba despre alimentele pe care le consumam. Ce inseamna produse traditionale, ce inseamna produse ecologice? Daca mancam eco, asta inseamna ca mancam si sanatos? Cat de mult conteaza locul de unde ne aprovizionam si ce alegem pana la urma: traditional sau ecologic? Astazi iti raspund la toate aceste intrebari si sper sa aduc mai multa claritate in alegerile pe care faci pe viitor.

Cum deosebesti alimentele traditionale autentice de cele false

Alimentele traditionale sunt acele produse fabricate din materii prime si ingrediente specifice, conform tehnologiilor autentice, practicate indelungat in anumite zone si regiuni ale tarii. Vorbim astfel despre produse alimentare fabricate exclusiv pe teritoriul Romaniei, care utilizeaza materii prime locale, la care nu se folosesc aditivi alimentari de sinteza sau arome artificiale, fiind preparate dupa o reteta traditionala si nu prin procesare industriala. Cateva astfel de produse traditionale sunt carnatii de Plescoi, preparati exclusiv in satul cu acelasi nume din judetul Buzau, magiunul de prune de Topoloveni, telemeaua de Ibanesti sau scrumbia de Dunare afumata. Lista completa a produselor traditionale certificate, poate fi regasita aici.

Din pacate, in momentul de fata exista numeroase alte produse care nu respecta aceste standarde de productie, care se regasesc in supermarket sub denumirea de produse traditionale, inducand in eroare astfel cumparatorii. Spre exemplu cozonacii traditionali, produsele din carne traditionale sau felurile de mancare gatite traditional, dar in care au fost folositi aditivi, arome si conservanti, fiind supuse procesului de prelucrare industrial sunt de fapt false produse traditionale, ce nu respecta normele in vigoare si nici nu au certificarea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Asa ca inainte de a cumpara astfel de alimente din supermarket, asigura-te ca ai citit eticheta alimentara si ca aceasta este una curata.

Ce inseamna produs ecologic si cum sa il recunosti in magazin

Produsele ecologice sunt cele care au fost obtinute sub o stricta monitorizare a unui organism de certificare independent, care urmareste alimentul pe tot lantul de productie: de la calitatea solului, a apei, pana la cea a aerului, excluzand utilizarea chimicalelor de sinteza precum fertilizatori, pesticide, hormoni, antibiotice, E-uri, arome artificiale, dar si organisme modificate genetic, soiuri si rase hibride. Asadar, alimentele ecologice sunt mai putin poluate, au o valoare biologica ridicata, contin mai multi nutrienti si fitonutrienti decat alimentele conventionale.

Pentru a evita capcanele marketing-ului si a te asigura ca produsul este cu adevarat ecologic, urmareste ambalajul acestuia pentru a identifica cele doua sigle care atesta autenticitatea lui: sigla AE - semnificand ca este un produs obtinut din agricultura ecologica, certificat de catre Ministerul Agriculturii, precum si sigla organismului de certificare (ex. E-CERT 024). Adevaratele produse ecologice se obtin din lanturi trofice durabile si nu trebuie transportate la distante mari de locul de producere.

Nu tot ce este eco este si sanatos

Chiar daca ai tendinta sa te indrepti spre raftul bio pentru a-ti face cumparaturile, acest lucru nu iti asigura intotdeauna si o stare buna de sanatate. Pentru ca un produs bio sa fie sanatos, echivalentul sau conventional trebuie sa fie si el sanatos. Astfel ca daca vei cumpara zahar obtinut din trestie de zahar bio, asta nu inseamna ca ai facut o alegere sanatoasa pentru ca zaharul, in sine, este un produs nociv pentru sanatate, in special daca depasesti un consum de 20 g/zi.

Aceeasi situatie este si in cazul cerealelor ecologice, care daca sunt obtinute din fainuri rafinate, cu adaos de zahar, miere sau ciocolata, expandate sau extrudate, nu sunt cu nimic mai bune decat cele conventionale. Tine minte ca pentru a manca sanatos trebuie sa alegi o hrana cat mai curata si mai apropiata de starea ei naturala.

In final, ce alegem: produse traditionale sau produse ecologice? 

Raspunsul cunoaste mai multe variabile pentru ca asa cum am povestit mai devreme nu tot ce e bio e si sanatos si nu tot ce poarta denumirea de traditional este si autentic.

Pentru ca un produs traditional sa fie cu adevarat sanatos, pe langa respectarea standardelor de care am discutat, acesta trebuie sa fie produs intr-un loc cat mai putin poluat, care sa ofere solului sau animalelor un mediu cat mai sanatos de crestere. Asadar, un produs traditional obtinut direct de la sursa, cum este cazul carnatilor de Plescoi, este de preferat in locul aceluiasi aliment produs de un alt producator urban, chiar daca acesta respecta reteta traditionala brevetata. Aceeasi recomandare este valabila si in cazul produselor ecologice.

In concluzie, alege alimente traditionale sau ecologice autentice, certificate, cat mai putin prelucrate si rafinate, pe care sa le introduci intr-o dieta diversificata si echilibrata, acordand o importanta deosebita pentru somn suficient si miscare in viata ta.


Insert Content Template or Symbol
Despre mine - Alexandra Alexandru

Sunt pasionata de nutritia si alimentatia umana, drept pentru care din 2014 ajut oamenii sa raspunda la intrebarile “Eu cum fac ca sa slabesc?’’, “ Eu ce mai mananc?”, “Cum scap de dependenta zahar?” “Cum ma mentin?” si sa implementeze schimbarile invatate de la mine pentru tot restul vietii.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>