iunie 5

0 comments

Foamea de la miezul noptii – de ce deschidem frigiderul seara tarziu

By Alexandra Alexandru


Si tu cotrobai prin dulapuri si prin frigider noaptea tarziu, dupa ce doarme toata lumea din casa, iar stomacul tau canta serenade de foame? Iti faci un sandvis in intunericul bucatariei sau dai navala peste raftul cu ciocolata? Ei bine, afla ca nu esti singura! Dar exista o explicatie si exista si solutii. Hai sa descoperim impreuna de ce stomacul nostru devine un mic monstru nocturn si cum putem sa-l imblanzim si in acelasi timp sa ne imbunatatim somnul,starea de sanatate si numarul de kilograme.

Mic dejun? Care mic dejun?

Ai sarit peste micul dejun si acum stomacul tau vrea razbunare. si cum face asta? Exact, la miezul noptii, inainte de culcare, cand toata lumea doarme. Asta inseamna ca pe parcursul zilei ai avut mese insuficiente sau neechilibrate. Daca nu mancam suficient in timpul zilei sau daca mesele noastre nu sunt echilibrate din punct de vedere nutritiv, este foarte posibil (garantat, as zice eu) sa simtim foame noaptea.

Hormonii: vinovatii din umbra

Ghrelina este un hormon care adora sa regizeze drame nocturne. El trimite semnale creierului tau spunand: „Hei, ai mancat azi? Nu? E timpul sa mananci acum!”. Iar aceasta senzatie e atat de convingatoare incat nu te lasa sa te indrepti linistit, in pijamale, spre taramul viselor. 

Leptina, un hormon important in reglarea greutatii corporale si a metabolismului, ar trebui sa te faca sa te simti satul, dar uneori pleaca in vacanta fara sa te anunte. Acest hormon ajuta la mentinerea nivelului poftei de mancare si ca sa ai un nivel echilibrat al leptinei trebuie sa: consumi zilnic alimente bogate in proteine si fibre (carne slana, peste, cottage cheese, kefir, cereale integrale, legume, fructe), sa te odihnesti suficient, la ore potrivite, sa consumi suficienti acizi grasi Omega-3 si sa faci miscare in mod regulat.

Eu vara nu dorm, nu am somn

Daca nu dormi destul, corpul tau devine confuz si crede ca e mereu ora mesei. „Somn? Ce-i aia? Hai sa mancam ceva in schimb!” Privarea de somn poate afecta hormonii care regleaza foamea si satietatea, crescand apetitul si pofta de alimente bogate in calorii. in plus, cand esti pe acea granita dintre oboseala si foame, corpul iti cere resurse de energie ca sa reziste mai mult, sa invinga oboseala. Daca mananci in acel moment, iti strici si somnul, si digestia si adio! greutatea la care visai pentru aceasta vara.

Stomacul tau - psihologul tau

Stomacul tau e un bun ascultator. Aude fiecare semn de stres si anxietate si spune: „Stii ce ar ajuta? O pizza! Ba nu, ciocolata! De fapt… pizza si ciocolata!”. Placerea gustului puternic si substantele produse in urma consumului de alimentelor bogate in calorii te fac sa te simti mai bine pe moment si iti pacalesti creierul ca problemele emotionale nu sunt chiar asa rele. Dar cine minte pe cine?

Diete drastice la lumina zilei

Ai decis sa mananci doar salate toata ziua? Stomacul tau isi ia revansa sub clar de luna: „Serios? O frunza de salata? Pregateste-te pentru o festin la miezul noptii!”.  Dietele foarte restrictive din punct de vedere caloric duc la senzatia de foame persistenta, mai ales noaptea. Alege asadar sa ai un meniu echilibrat si nutritiv in timpul zilei.

Ai mancat toata ziua dulciuri si paste ori cartofi

Consumate ziua, zaharurile si carbohidratii simplu sunt ca niste invitatii la petrecere pentru stomacul tau: „Venim la tine la noapte, cu tot cu foame!”. Acestea pot provoca fluctuatii rapide ale nivelului de zahar din sange, ducand la senzatia de foame mai tarziu. Acelasi lucru e valabil si pentru cafea si alcool care afecteaza calitatea somnului si cresc senzatia de foame.

Asadar, data viitoare cand te trezesti noaptea cu pofta de mancare, aminteste-ti ca stomacul tau are propria sa agenda. Pentru a gestiona foamea nocturna, este important sa mentinem un program de mese regulat si echilibrat, sa gestionam stresul si sa avem un program de somn adecvat. Daca situatia devine prea serioasa, poate ca e timpul sa te consulti cu un specialist. Poti sa-mi lasi un mesaj aici, ca sa lucram impreuna. Pana atunci, somn usor... si pofta buna!

Despre mine - Alexandra Alexandru

Sunt pasionata de nutritia si alimentatia umana, drept pentru care din 2014 ajut oamenii sa raspunda la intrebarile “Eu cum fac ca sa slabesc?’’, “ Eu ce mai mananc?”, “Cum scap de dependenta zahar?” “Cum ma mentin?” si sa implementeze schimbarile invatate de la mine pentru tot restul vietii.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>