septembrie 19

0 comments

Muraturile – secretul din farfurie

By Alexandra Alexandru

asocierea alimentelor, muraturi, retete de toamna, sfaturi, stil de viata sanatos, toamna

Azi vreau sa vorbim despre un subiect care probabil nu primeste atentia pe care o merita: muraturile. Da, acele minunate legume murate care, desi par doar o simpla garnitura la o masa copioasa, ascund secrete nutritionale demne de un supererou! Asa ca pune-ti centura de siguranta (sau deschide un borcan de castraveti murati) si hai sa descoperim de ce muraturile ar trebui sa fie prietenele tale de nadejde in bucatarie.

1. Muraturile sunt surse excelente de probiotice.

Cand spui „probiotice”, te gandesti probabil la iaurturi scumpe din supermarket sau suplimente din farmacie. Dar stiai ca muraturile fermentate natural sunt pline de bacterii benefice care iti ajuta digestia? Da, acei castraveti crocanti sunt, de fapt, un fel de armata invizibila care lupta pentru sanatatea ta intestinala!

2. Sunt o gustare cu putine calorii.

Daca te intrebi ce sa rontai cand ti-e foame intre mese, dar vrei sa eviti bombele calorice, muraturile pot fi o solutie! Sunt sarace in calorii, dar bogate in savoare. Practic, iti dau satisfactia de a manca ceva gustos fara sa te simti vinovat.

3. Sunt pline de antioxidanti.

Legumele folosite pentru muraturi, cum ar fi castravetii, varza si ardeii, sunt bogate in vitamine si antioxidanti. Procesul de murare le pastreaza multe dintre aceste beneficii, asa ca poti sa te bucuri de o portie sanatoasa de vitamine chiar din borcanul bunicii. Sau al tau, daca pui muraturi in toamna aceasta.

4. Ajuta la echilibrarea zaharului din sange.

Acidul acetic, care se formeaza in timpul fermentatiei, poate ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange. Deci, data viitoare cand te delectezi cu o salata de muraturi, gandeste-te ca nu doar papilele gustative se bucura, ci si glicemia ta.

5. Sunt prietenoase cu sistemul imunitar.

Avand in vedere ca o mare parte din sistemul tau imunitar se afla in intestin, probioticele din muraturi pot contribui la o imunitate mai puternica. Asa ca, daca vrei sa treci mai usor peste sezonul rece, adauga muraturi in farfurie!

6. Sunt incredibil de versatile.

Muraturile nu sunt doar pentru alaturi de sarmale sau friptura. Poti sa le adaugi in sandvisuri, salate, sa le transformi in sosuri sau sa le mananci ca atare. Posibilitatile sunt nelimitate, iar papilele tale gustative nu se vor plictisi niciodata.

7. Iti potolesc pofta de sarat.

Daca esti genul care isi doreste ceva sarat de rontait, muraturile sunt varianta ideala. in loc sa apelezi la chipsuri sau snacksuri procesate, poti opta pentru ceva mult mai sanatos si la fel de satisfacator.

8. Muraturile sunt un remediu traditional pentru mahmureala.

Stii acel moment dimineata dupa o seara prea vesela? Muraturile (mai ales zeama lor) sunt folosite de generatii intregi pentru a combate efectele mahmurelii. Asa ca data viitoare cand te trezesti prost-dispus dupa o petrecere, stii la ce sa apelezi.

9. Sunt bune pentru hidratare.

Pe langa faptul ca sunt delicioase, muraturile te pot ajuta sa ramai hidratat, mai ales in zilele calde. Continutul lor de apa si saruri minerale contribuie la echilibrul electrolitic al corpului tau.

10. Sunt o mostenire culinara pretioasa.

Nu doar ca sunt sanatoase, dar muraturile reprezinta o legatura cu traditiile si cultura noastra. Fiecare borcan de muraturi facut acasa poarta cu el amintiri de familie si gusturi autentice, asa ca nu e doar o gustare, ci si o bucata de istorie pe care o savurezi.

Acum, ca ti-am deschis apetitul pentru muraturi, ce zici de o intrebare mai serioasa?

De ce sa lucrezi cu mine?

  • Planuri alimentare personalizate: Muraturile sunt grozave, dar nu fac totul singure! Eu iti pot construi un plan alimentar care sa includa muraturi si alte super-alimente, toate adaptate nevoilor tale specifice.

  • Sfaturi pe baza de stiinta: intr-o lume plina de mituri despre dieta, este usor sa te ratacesti. Eu sunt aici sa iti ofer informatii clare, bazate pe stiinta, nu pe zvonuri.

  • Sprijin continuu: Slabitul si mentinerea sanatatii sunt calatorii de lunga durata. Cu mine alaturi, nu vei fi niciodata singura pe acest drum.

Asa ca, daca vrei sa-ti pui dieta la punct si sa afli cum poti include muraturile (si nu numai) intr-un stil de viata echilibrat, sunt aici pentru tine! Hai sa transformam impreuna muraturile in vedete ale farfuriei tale!

Cu drag si putina zeama de varza,

Alexandra

Consilier nutritie si viata sanatoasa

Despre mine - Alexandra Alexandru

Sunt pasionata de nutritia si alimentatia umana, drept pentru care din 2014 ajut oamenii sa raspunda la intrebarile “Eu cum fac ca sa slabesc?’’, “ Eu ce mai mananc?”, “Cum scap de dependenta zahar?” “Cum ma mentin?” si sa implementeze schimbarile invatate de la mine pentru tot restul vietii.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>