aprilie 2

0 comments

5 feluri de mic dejun de post preferate de mine

By Alexandra Alexandru

lapte vegetal, mic dejun, sfaturi de primavara

Mulți dintre cei care doresc să țină post alimentar se lovesc de prejudecata că la micul dejun nu poți decât “ceva” pe pâine. Ce e drept, puțină pâine de calitate făcută în casă cu făină bună și maia sau cumpărată de la brutăriile cinstite, peste care punem zacuscă făcută în casă poate fi o soluție nemaipomenită. Dar nu în fiecare zi, desigur.

Ca să nu lungesc vorba și să vă țin în suspans, vreau sa va povestesc in rândurile ce urmează ce mănânc eu la micul dejun atunci când vreau să exclud proteina de origine animală din meniul zilnic (și nu numai). Am în vedere și mesele de peste zi, pentru o diversitate sănătoasă a meniului.

  1.  Pe primul loc stă negreșit zacusca mea preferată de vinete, făcută întotdeauna de bunica mea. Cu ingrediente bune din vara trecută. Cam o felie, două, de pâine de secară, cu zacuscă delicioasă, câteva măsline și feliuțe de ardei gras. Bun, bun, bun.
  2.  Ce poate fi mai simplu decât fulgi de ovăz cu lapte vegetal transformați într-un fel de desert pe post de mic dejun? De ce spun desert? Pentru că pun scorțișoară, vanilie, lapte de orez delicat (dulce în mod natural), fulgi de cocos, semințe de chia, coacăze deshidratate și puține nuci pe deasupra. Lăsate puțin la înmuiat.  Când am mai mult timp la dispoziție, în loc de fulgi de ovăz pun hrișcă fiartă. Sau puteți și asta: https://alexandra-alexandru.ro/tag/budinca-orez/. Laptele meu preferat este acesta.
  3.  Ca să nu exagerez cu pâinea, am în casă mereu un pachet de crackers de hrișcă. Sunt ușori, delicați și plăcuți la gust. Cu magiun de prune fără zahăr și o cafea aromată, îmi încep ziua cu randament maxim.
  4.  Cel puțin o dată pe săptămână îmi fac și un smoothie (dar nu mai mănânc fructe în ziua respectivă). Ultimul pe care l-am făcut a sunat cam așa: ananas, fulgi de cocos (ador combinația ananas –cocos), banană, kiwi, lapte de orez și semințe de chia. Desigur, sky is the limit la combinații, arome, semințe, etc.
  5.  Tot crackers-ii amintiți mai sus cu pastă de avocado și semințe. Nici prin cap nu vă trece cât de buni sunt. A, puteți adăugă și bucățele mici de roșii. Eu fac așa: pasez avocado, pun puțină sare de Guérande, un strop de ulei de măsline și lămâie stoarsă. Amestec și pun pe crackers, iar deasupra presar ce semințe am eu chef (și în casă, desigur), amețite puțin la tigaie. Ce ziceti?

Cam ăsta ar fi un shortlist, pentru că mai există desigur multe alte variante gustoase, hrănitoare și care nu îngrașă.

A, eu mai fac ceva în post…mănânc mai puțin, știți voi ce vreau să spun. Pentru alte sfaturi, informații și consultații știți unde mă găsiți: https://alexandra-alexandru.ro/programe-nutriție.

O primăvară însorită în continuare!

 

Despre mine - Alexandra Alexandru

Sunt pasionata de nutritia si alimentatia umana, drept pentru care din 2014 ajut oamenii sa raspunda la intrebarile “Eu cum fac ca sa slabesc?’’, “ Eu ce mai mananc?”, “Cum scap de dependenta zahar?” “Cum ma mentin?” si sa implementeze schimbarile invatate de la mine pentru tot restul vietii.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>