Toamna, acest anotimp pictat in culori calde, care ne mangaie uneori cu raze de soare, iar alte dati ne tine inchisi in case din cauza ploilor si a temperaturilor neprietenoase. Iata doua extreme pe care le-am tot resimtit in ultima perioada si care ne vulnerabilizeaza sistemul imunitar, tocmai intos din vacanta de vara. Insa nu trebuie sa iti faci griji. Alimentatia este aliatul tau de nadejde sezonul acesta in lupta cu virozele si racelile. Afla cum sa iti sustii sistemul imunitar prin alimentatie, dar si printr-un stil de viata sanatos!
Consuma fructe si legume de sezon pentru un sistem imunitar consolidat
Nu exista o reteta minune pentru sustinerea sistemului imunitar, dar exista o regula de aur: consuma fructe si legume de sezon, cat mai putin preparate termic, din care sa extragi maximum de vitamine si minerale de care ai nevoie. Merele, bogate in antioxidanti si vitamina C, strugurii, cu continut semnificativ de resveratrol si vitaminele C, K, B1 si B6, gutuile, care abunda in fibre, excelente impotriva racelilor, nucile, pline de seleniu, vitamina E si grasimi monosaturate si polisaturate, dar si omega 3 – iata cate optiuni excelente de sezon pentru un sistem imunitar consolidat, pe care le gasesti la piata sau in supermaketuri.
In plus, pentru situatiile in care ti s-au terminat fructele proaspete si nu ai ajuns la piata, poti face stoc de fructe deshidratate de tipul: prunelor, caiselor, coacazelor, stafidelor. Insa atentie la eticheta alimentara: sa nu contina sulfiti.
Din categoria legumelor, vedeta sezonului este de departe dovleacul, care contine o multime de carbohidrati si beta-caroten, cu efecte anti-inflamatoare. Bogat in magneziu, fier, potasiu, calciu, siliciu, fosfor, vitamine, carotenoizi, acizi, zaharuri si lecitina, acesta reprezinta un aliat de nadejde in lupta cu racelile si virozele de sezon. De asemenea, sfecla contine vitamina B, C, magneziu, fier, cupru, mangan, potasiu si fibre, ajutand la intarirea organismului, la scaderea tensiunii arteriale, protejand inima si ficatul datorita efectului sau detoxifiant. Nu in ultimul rand, pastarnacul, cu un continut puternic de potasiu si vitamina B9, previne aparitia bolilor grave si ajuta sistemul digestiv sa functioneze asa cum trebuie. Totodata, ofera arme sistemului imunitar pentru a lupta impotriva racelilor. Folosit in ciorbe, supe creme sau tocanite de legume contribuie la sanatatea intregului organism.
Evita alimentele procesate si sucurile indulcite
Pentru ca o alimentatie sanatoasa inseamna ca pe langa consumul de fructe si legume de sezon sa elimini din meniul tau zilnic si alimentele ultra procesate, cu continut crescut de sodiu. In aceasta categorie intra toate acele gustari dulci sau sarate de tipul biscuitilor, prajiturilor, covrigeilor sau sticks-urilor. De asemenea, renunta la sucuri si bauturi indulcite, la prajeli si carne procesata, dar si la alimente de tip fast food. Toate aceste contin faina alba, conservanti si aditivi alimentari, care provoaca inflamatie in organism, contribuind la scaderea sistemului imunitar.
Creeaza premisele unui somn odihnitor pentru o buna imunitate
Insa alimentatia nu este singurul factor care contribuie la sustinerea sistemului imunitar. Alaturi de nutritie, un somn odihnitor este la fel de important si asta deoarece peste noapte sistemul celular se regenereaza, eliberand o serie de molecule implicate in mobilizarea celulelor imune numite chemokine. Acestea inmagazineaza informatii in legatura cu agentii patogeni, ceea ce ajuta la combaterea unor boli in momentul reintalnirii cu microorganismele care le-au provocat.
Insa dupa cum stii, nu este suficient sa dormi ca sa te odihnesti, asa ca iata in continuare cateva recomandari care sa te ajute sa ai un somn de calitate, care sa iti sustina sistemul imunitar.
Combate stresul pentru un somn odihnitor si un sistem imunitar fortificat
Stresul poate fi inamicul numarul 1 al sistemului imunitar, asa ca pentru un somn odihnitor, o alimentatie sanatoasa si o imunitate fortificata, iti recomand sa practici cu regularitate cateva activitati:
- Fa plimbari lungi in natura si bucura-te de culorile toamnei
- Citeste si elibereaza-ti mintea de orice gand care ar putea sa iti provoace neplaceri
- Petrece timp de calitate alaturi de familia sau de prietenii tai si bucura-te de momentele de relaxare impreuna cu ei
- Fa sport - jogging, cardio de orice fel, fitness, fotbal, volei sau handbal. Toate acestea te ajuta sa te eliberezi de stres si sa contribui la sustinerea sistemului imunitar si combaterea inflamatiei
Sustine sanatatea trupului si a mintii si vei vedea cum toate functiile organismului tau se vor imbunatati, iar racelile de sezon vor fi pastrate la distanta. Combina alimentatia echilibrata cu sportul si somnul odihnitor pentru o viata sanatoasa si o iarna fara griji!