Somnul de calitate este esential pentru un organism sanatos si pentru un sistem imunitar puternic. Asa ca atunci cand noptile nu mai sunt atat de odihnitoare, iar oboseala de peste zi isi spune cuvantul, este cazul sa te intrebi ce nu mai functioneaza asa cum trebuie si sa iei masurile necesare. Iata care sunt principalele cauze ale unui somn neodihnitor si cateva solutii care sa te ajute sa treci peste aceasta perioada.
Combina alimentatia cu sportul si terapiile ce ti se potrivesc
Stresul si problemele de zi cu zi isi pun amprenta asupra calitatii vietii si, implicit, asupra calitatii somnului. In astfel de cazuri, nu este suficient sa dormi ca sa te odihnesti, ci trebuie sa depui eforturi pentru a trece cu bine peste problemele pe care ti le scoate viata in cale. De asemenea, anumite schimbari in stilul de viata ajuta la o remediere mai rapida a problemelor legate de odihna.
In acest sens, te sfatuiesc sa incerci sa combini diverse terapii precum consilierea psihologica, meditatia, masajul de relaxare, cu miscarea si alimentatia adecvata si vei vedea ca o sa revii la un somn odihnitor, ca inainte. Mergi pe jos cel putin 20 de minute in fiecare zi sau practica un sport usor, care iti face placere: tenisul de masa, jogging-ul, inotul sau chiar clasele de yoga sau pilates, care pun accent atat pe relaxarea corpului, cat si a mintii.
Consuma alimente bogate in triptofan: combat stresul si te ajuta sa te odihnesti mai bine
In ceea ce priveste alimentatia, te sfatuiesc sa consumi alimente bogate in triptofan, renumite datorita efectului lor benefic in lupta contra stresului. Triptofanul este un aminoacid esential in biosinteza enzimelor, proteinelor, serotoninei, melatoninei si vitaminei B3, fiind utilizat in tratarea insomniei, anxietatii, depresiei si sindromului premenstrual. Iata cele mai bogate alimente in triptofan:
- peste: somon, ton, hering;
- carne de curcan, oua, lactate: iaurt, unt, lapte, branza;
- fructe: banane, dovleac, prune, smochine, curmale, stafide;
- legume: spanac, linte, varza, conopida, telina;
- oleaginoase: nuci, alune de padure, seminte de dovleac si de floarea soarelui.
Rezultatul? Cu siguranta un nivel crescut de serotonina si unul scazut de stres, ce rezulta intr-un somn mai odihnitor.
Ia un mic dejun bogat in proteine si carbohidrati complecsi
Pentru a avea energie pe tot parcursul zilei este important sa iti incepi dimineata cu un mic dejun echilibrat care sa iti asigure necesarul de proteine si carbohidrati complecsi pentru prima parte a zilei. In acest sens iti recomand sa mananci spre exemplu iaurt in care sa adaugi afine, zmeura, capsuni sau orice alte fructe de sezon, dar si fructe oleaginoase precum: nuci, alune de padure, susan sau seminte de canepa. Acesta este doar un exemplu de mic dejun rapid si delicios, care iti va asigura boost-ul de energie pentru a putea incepe ziua asa cum se cuvine.
Mai poti opta si pentru omlete cu baby spinach si urda, tartine cu paine integrala cu smochine si ricotta, porridge-uri calde la care adaugi fructe, nuci sau iaurt, cu continut crescut de fibre, grasimi si proteine pentru evitarea unui mic dejun prea glucidic.
Opteaza pentru o cina usoara
Cu siguranta calitatea si cantitatea meselor zilnice au un cuvant de spus atunci cand vine vorba despre un somn odihnitor. Insa cu atat mai mult cina, care este cea mai apropiata masa de somnul de noapte. Asadar, sfatul meu este sa respecti urmatorul program: micul dejun intre 07:00 – 09:00, pranzul intre 12:00 si 14:00, iar cina intre 18:00 – 20:00, cu mentiune ca cina trebuie sa fie cea mai slab calorica masa, usor de digerat, pentru a te odihni si pentru a permite tesuturilor sa se refaca. Iti recomand sa mananci majoritatea caloriilor la primele mese ale zilei pentru a-ti asigura necesarul de energie si pentru a avea timp sa le arzi de-a lungul zilei.
Asadar, evita la cina alimentele greu de digerat precum: fast food-ul, prajelile, branzeturile, carnurile grase sau covrigii si prajiturile. In schimb opteaza pentru o cina usoara compusa din supe creme, ciorbe, salate sau o bucata de carne cu legume.
Alimentatia joaca un rol esential in sanatatea intregului organism si influenteza in mod semnificativ somnul. Tine cont de sfaturile pe care ti le-am dat si vei observa cum noptile tale vor fi din ce in ce mai odihnitoare. De asemenea, specialistii in somnologie recomanda ca somnul de noapte sa inceapa nu mai tarziu de ora 22.00, intervalul cuprins intre 22:00 si 02:00 fiind cel mai important pentru refacerea organismului.
Nopti linistite iti doresc!
[…] nu este singurul factor care contribuie la sustinerea sistemului imunitar. Alaturi de nutritie, un somn odihnitor este la fel de important si asta deoarece peste noapte sistemul celular se regenereaza, eliberand o […]
[…] Daca ai probleme cu somnul, iata ce sa mananci ca sa te odihnesti mai bine […]