ianuarie 9

0 comments

Rezolutiile mele in 2024: cum mi-am inceput anul si ce schimbari vreau sa fac pe plan personal

By Alexandra Alexandru

rezolutii 2024, stil alimentare, stil de viata sanatos

La fiecare sfarsit de an imi fac o mica retrospectiva a anului ce a trecut, asa cum faceti majoritatea dintre voi, ma gandesc. Si in fiecare an imi propun sa fiu cea mai buna versiune a mea, asa ca finalul lui 2023 m-a surprins intr-un proces de introspectie personala in care am analizat cu atentie care sunt aspectele pe care le pot imbunatati la mine. Asa ca am decis o reajustare a stilului de viata pe toate cele trei planuri importante: odihna, miscarea si mancarea – care conform multor studii legate de buna functionare a sistemului metabolic sunt cei trei piloni esentiali in mentinerea unei greutati optime, chiar in aceasta ordine. Cum am facut asta? Prin reintoarcerea la simplitate. Caci nu-i asa, de cele mai multe ori noi singuri ne complicam viata, insa ea poate fi atat de simpla daca ne dorim cu adevarat.

Am inceput cu odihna…

De cand ma stiu, am avut impresia ca trece viata pe langa mine daca merg devreme la culcare. Desi sunt o persoana matinala si ma simt bine sa lucrez, sa citesc, sa studiez in zorii zilei, imi place sa imi lungesc serile facand lucruri care ma relaxeaza. Insa asta aduce cu sine o ora tarzie de culcare si odihna precara. Astfel, noua mea rutina de somn incepe la ora 21:30, cand sunt deja in pat si timp de 30 de minute citesc in liniste dupa care, cel tarziu la 22:00 sting lumina. In felul acesta reusesc sa ma trezesc mai devreme, la ora 06:00 dimineata, ceea ce imi permite sa fac schimbari pe urmatorul plan…

…am continuat cu miscare dis de dimineata

Anul trecut, in septembrie, am aflat ca am hernie de disc, asa ca nu am mai putut participa la clasele de grup de la sala, iar corpul meu a resimtit asta. Nu mai sunt in forma maxima, iar acest lucru nu imi place deloc. Starea psihica care a venit la pachet cu modificarea ritmului constant de a merge la sala si diminuarea miscarii imi da batai mari de cap, iar lipsa endorfinelor isi spune cuvantul. Asa ca mi-am propus ca incepand de anul acesta sa fac ajustari si la acest capitol. Urmand sfaturile terapeutului meu cu care am facut recuperare medicala, voi face o serie de exercitii singura, la sala, care sa ma mentina in forma, atat fizic, cat si psihic si sa combata agravarea afectiunii existente. Asadar, dupa principiul cea mai buna sala e cea mai apropiata sala, la ora 07.00 plec de acasa si in 10 minute imi incep exercitiile care au rolul de a-mi tonifia organismul si de a-l ajuta sa isi revina in forma, asa cum era inainte de intreruperea antrenamentelor.

Nu in ultimul rand, mi-am schimbat dieta

Dupa perioada sarbatorilor am decis sa scot din dieta mea pentru o luna bauturile alcoolice, pe care desi le-am consumat cu masura in decembrie (iarna sunt amatoare de un pahar de vin rosu sau un deget de visinata facuta de ai mei) simt cum m-au agitat si obosit suplimentar. Asa ca o pauza este chiar binevenita.

De asemenea, imi adaptez usor dieta in functie de afectiunile pe care le am (un colon iritabil cu tendinta de constipatie si un mic nodul tiroidian descoperit de putin timp). Asta inseamna o dieta antiinflamatoare si renuntarea la gluten, dulciuri si majoritatea lactatelor.

Si ma voi reintoarce la simplitate  

Ce inseamna asta? In primul rand un program de lucru mai simplificat, impartit altfel pe zile si ore, pe care l-am reorganizat in functie de programul general al familiei mele. In al doilea rand, am decis ca de anul acesta sa imi dezactivez notificarile de pe telefon, exeptandu-le pe cele de pe e-mailul profesional. Si asta pentru ca mi-am dat seama ca sunt o mare dependenta de zgomot, dar ca de fapt eu am mare nevoie de liniste. Liniste pentru a ma focusa pe disciplina pe care mi-am impus-o in acest an si care ma ajuta sa fiu echilibrata psiho-emotional si sa trec mai usor prin toate incercarile pe care mi le pune viata in fata.

In al treilea rand, am hotarat sa ma trezesc in mod natural, fara cofeina, asa ca o sa incerc sa imi beau cafeaua abia dupa ce ma intorc de la sala. Lucruri marunte si simple, care mie imi aduc echilibrul de care am atat de multa nevoie.

De ce am decis sa fac toate aceste schimbari? 

Pentru ca imi doresc sa fiu o persoana de care imi place mie in primul rand si agreabila celor din jur si sa fiu in liniste si armonie cu familia mea.

Nu in ultimul rand, pregatesc cateva schimbari si pe plan profesional, unele dintre ele majore, as putea spune, insa despre asta o sa va povestesc in articolul urmator. Pana atunci va doresc un inceput de an excelent. Sa va reintrati in forma rapid cu ajutorul mijloacelor care vi se potrivesc cel mai bine, iar daca aveti si alte sugestii pentru mine, le astept cu drag oricand.


Insert Content Template or Symbol
Despre mine - Alexandra Alexandru

Sunt pasionata de nutritia si alimentatia umana, drept pentru care din 2014 ajut oamenii sa raspunda la intrebarile “Eu cum fac ca sa slabesc?’’, “ Eu ce mai mananc?”, “Cum scap de dependenta zahar?” “Cum ma mentin?” si sa implementeze schimbarile invatate de la mine pentru tot restul vietii.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>